Školáčku zabila kyberšikana. Písali jej: Nemohla by si umrieť, prosím?

Dôkazy zostali priamo v jej spálni. Skôr, než odišla do školy, schovala Rebecca Ann Sedwicková učebnice pod hromadu oblečenia a nechala doma mobilný telefón. To táto dvanásťročná dievčina ešte nikdy neurobila.

16.09.2013 15:14
šikana, počítač Foto:
Šikana cez internet je vážnym problémom dnešnej doby.
debata (3)

Rebekina matka Tricia Normanová priznala, že vôbec nemala tušenie, že jej dcéru opäť šikanuje asi 15 stredoškoláčok. Tento problém sa prvýkrát objavil pred rokom a rodina ho riešila.

Vo virtuálnom svete svojho telefónu si Rebecca zmenila svoje užívateľské meno v aplikácii Kik Messenger na „Tá mŕtva baba“ a poslala odkaz na rozlúčku dvom kamarátom. Potom vyliezla na rampu v opustenej cementárni neďaleko svojho domova vo floridskom meste Lakeland a skočila dole.

Týmto činom sa Rebecca stala jednou z najmladších obetí čoraz dlhšieho zoznamu detí a tínedžerov, ktorých dohnali k samovražde – alebo k nej aspoň do značnej miery prispeli – ohováranie, útoky a úsmešky on-line. Tie väčšinou prúdia cez nové mobilné aplikácie, ktoré popri texte umožňujú zdieľať aj fotografie. Rebekina samovražda vyvoláva nové otázky o rozšírení a obľube týchto aplikácií a webových serverov medzi deťmi, a tiež o schopnosti rodičov sledovať on-line vzťahy svojich potomkov.

Počas doby viac ako jedného roka bola Rebecca, pekná a múdra baba, kyberneticky šikanovaná spolkom stredoškoláčok, ktoré ju vyzývali, aby sa zabila. Úrad riaditeľa okrsku v Polku ich úlohu v šikane vyšetruje a zvažuje, či proti tým, ktorí ju zasypávali lavínou nepriateľských odkazov, podá žalobu. Florida tento rok prijala zákon, ktorý uľahčuje vzniesť obvinenie z ťažkého zločinu v prípadoch on-line šikanovania.

Okrem smútku zo straty dcéry teraz Tricia Normanová čelí aj frustrácii z otázok, či a čo mohla ešte urobiť, aby dcéru ochránila. Niekoľko mesiacov si na šikanovanie sťažovala u vedenia školy, a keď sa nič nezmenilo, dcéru prihlásila do inej. Zrušila jej facebookový účet a zmenila jej číslo mobilného telefónu. V decembri bola Rebecca tak na dne, že sa začala sebapoškodzovať, a preto ju matka nechala hospitalizovať a zohnala pre ňu poradenstvo. A ak mohla, sledovala, aké stopy po sebe dcéra necháva na internetových sieťach.

Zdalo sa, že to všetko zabralo. Rebecca vyzerala v novej škole spokojná. Chystala sa na konkurz do speváckeho zboru a chcela si znovu navliecť kostým roztlieskavačky. Ale bez toho, aby o tom vedela jej matka, sa pred časom prihlásila k novým aplikáciám – ask.fm a Kik a Voxer – a to naštartovalo novú vlnu šikanovania.

„Nikdy som o nich ani nepočula. Prezerala som jej telefón a nič som nespozorovala,“ povedala štyridsaťdvaročná Normanová, ktorá pracuje na zákazníckej linke. „Nemala som dôvod myslieť si, že sa niečo deje. Rebecca sa smiala a žartovala,“ citoval matku denník The New York Times.

Úrad šerifa uviedol, že Rebecca tieto aplikácie používala na posielanie a prijímanie správ a fotografií. Policajti ukázali Normanovej správy a fotografie vrátane jednej, na ktorej Rebecca drží v ruke žiletky a má na pažiach a tele krvavé rezné rany. Správy, ktoré sa našli v jej telefóne, boli plné nenávisti, potvrdila jej matka. „Prečo si stále ešte nažive? Si hnusná.“ V ďalšej zo správ odznelo: „Nemohla by si umrieť, prosím? "Rebecca odpovedala s náznakom vzdoru: "Nie, ale môžem žiť.“

Šikanovanie podľa rodiny začalo pre spor o chlapca, s ktorým sa Rebecca nejakú dobu stretávala, ale potom vzťah ukončila. Podľa odborníkov sa aplikácie pre posielanie správ a fotografií z mobilných telefónov objavujú a šíria tak rýchlo, že je pre rodičov čoraz ťažšie udržať krok s digitálnym životom svojich potomkov.

„Je to úplne nová kultúra a je pravda, že dospelí o tom nevedia nič, pretože sa to mení s každým ďalším dňom,“ povedala Denise Marzullová z organizácie Duševné zdravie Ameriky v Jacksonville, ktorá spolupracuje so školami v prípadoch šikanovania. Rodičia sa ešte nenaučili poriadne pochopiť Facebook, Twitter alebo Instagram a ich deti sa už dostali na vyššiu úroveň. „Teraz sa to deje na všetkých tých menších (aplikáciách),“ dodala Marzullová.

Vo Veľkej Británii sa množstvo samovrážd mladých ľudí spája s aplikáciou ask.fm a na internete sa objavili petície, aby sa server začal zodpovednejšie stavať ku šikane. Spoločnosť tento rok konečne zareagovala tým, že na stránky umiestnila viditeľné tlačidlo pre nahlásenie šikanovania a sľúbila, že zamestná viac správcov. „Počujete o tom zo všetkých strán,“ priznáva Normanová o kybernetickej šikane. „Nikdy by mi ale nenapadlo, že by sa to mohlo stať mne alebo mojej dcére.“

3 debata chyba
Viac na túto tému: #mobil #kyberšikana #šikana #aplikácia #samovražda