Experti OSN sa vrátili do Sýrie preveriť ohlásené chemické útoky

Tím inšpektorov OSN v stredu pricestoval do Damasku, aby pokračoval v preverovaní ohlásených viac než desiatich údajných chemických útokov v rôznych častiach Sýrie.

25.09.2013 13:55 , aktualizované: 20:40
plynová maska, plyn, plynové masky, chemické... Foto:
Ilustračné foto
debata

Skupinu vedie opäť švédsky expert na chemické zbrane Ake Sellström, podľa ktorého by mohla byť konečná správa vypracovaná do konca októbra.

Expertný tím z bezpečnostných dôvodov neletel priamo do Damasku, ale do libanonského Bejrútu. Odtiaľ boli jeho členovia prepravení do damascénskeho hotela Four Seasons v konvoji piatich vozidiel OSN, napísala agentúra AFP.

Experti svetovej organizácie prišli do Sýrie už druhýkrát v priebehu posledných dvoch mesiacov. Tretí deň po ich minulom príchode boli 21. augusta chemické zbrane nasadené v Ghúte pri Damasku a tím sa potom plne venoval vyšetrovaniu tohto incidentu. Ten bol oproti minulým ohláseným prípadom údajného nasadenia chemických zbraní oveľa masívnejší a veľa západných krajín ho pripisuje sýrskemu režimu.

Tentoraz sa inšpektori OSN budú v Sýrii snažiť preveriť údajne až 14 predchádzajúcich prípadov opozíciou ohlásených chemických útokov. Chcú sa dostať najmä do Chán al-Asal pri Halabe, preveriť majú aj ďalšie nasadenie chemických látok v Utajbí neďaleko Damasku, v halabské štvrti šejka Maksud a takisto v Sarákibu južne od Halabu.

Po prvej inšpekcii v Sýrii experti v záverečnej správe predloženej Bezpečnostnej rade OSN na základe jasných a nezvratných dôkazov konštatovali, že pri augustovom útoku pri Damasku bol použitý nervový plyn sarin.

Damask na silnejúci nátlak medzinárodného spoločenstva pristúpil na dohodu o zákaze chemických zbraní a na rusko – americkú dohodu o kontrole a likvidácii svojho chemického arzenálu. Príslušnú rezolúciu o Sýrii v súčasnosti prerokúva BR OSN, pre jednoznačný nesúhlas Ruska a váhavú pozíciu Číny sa ale zatiaľ nezhodla na jej znení. Moskva a Peking sa stavia proti požiadavke západných členov Rady, aby dokument obsahoval hrozbu silou voči Damasku v prípade, že sa rezolúciu nepodvolí.

Islamistické skupiny odmietli národnú koalíciu

Jedenásť islamistických povstaleckých skupín v Sýrii oznámilo, že neuznávajú autoritu hlavnej opozičnej aliancie – národnej koalície. V spoločnom stanovisku uviedli, že „skupiny sformované v zahraničí, ktoré sa nevrátili do krajiny, nás nereprezentujú“. Zároveň tiež vyzvali opozíciu, aby sa zjednotila pod islamistickým vedením založeným na šaríi, ktorá by mala byť „jediným zdrojom legislatívy“.

Islamistické povstalecké sily sa stali postupne stále dôležitejším článkom konfliktu v Sýrii a medzičasom už majú údajne desaťtisíce bojovníkov vrátane zahraničných. Medzi signatármi stanoviska sú pritom tak členovia Slobodnej sýrskej armády, ako aj radikálnejší islamisti, medzi nimi vplyvný Front an-Nusra, ktorý má väzby na al-Kájdu. Vyhlásenie prichádza v čase bojov medzi umiernenými povstaleckými silami a Islamským štátom v Iraku a Levante, odnožou a-Kájdy, predovšetkým v oblastiach pozdĺž severných a východných sýrskych hraníc.

Západom podporovaná národná koalícia so sídlom v Istanbule bola sformovaná v novembri 2012 a ako legitímneho reprezentanta sýrskej opozície ju uznáva viac než 100 krajín. Informácie priniesol portál bbc.com.

debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #chemické zbrane #sýrska kríza