Orbán znova vyháňa bezdomovcov

Vláda Viktora Orbána chce bezdomovcov vytlačiť z maďarských ulíc, námestí, podchodov a parkov.

02.10.2013 08:59
bezdomovci, Budapešť Foto:
V Budapešti žije podľa odhadov asi desaťtisíc bezdomovcov, útulky v maďarskej metropole však ponúkajú len šesťtisíc miest.
debata (7)

Parlament v pondelok večer prijal kontroverzný zákon, ktorý ľuďom bez strechy nad hlavou hrozí povinnými verejnoprospešnými prácami, pokutami a hoci aj väzením, ak ich polícia na zakázaných miestach opakovane pristihne.

Zákon vyšiel z „dielne“ ministra vnútra Sándora Pintéra a v parlamente vďaka pohodlnej ústavnej väčšine vládneho Fideszu Orbána hladko prešiel. Ľavicová a liberálna opozícia preto vyzvala prezidenta Jánosa Ádera, aby právny predpis vetoval.

Fidesz proti bezdomovcom chcel zasiahnuť už aj v minulosti. Pred dvoma rokmi parlament schválil zákon, podľa ktorého hrozila bezdomovcom pokuta až 150-tisíc forintov (vyše 500 eur), prípadne väzenie v trvaní 75 dní, ak by boli dvakrát v priebehu šiestich mesiacov pristihnutí, ako nocujú v uliciach. Trestu sa bolo možné vyhnúť len v tých mestách a obciach, kde ľudia v núdzi nemajú možnosť získať pomoc.

Ústavný súd však tento kontroverzný právny predpis vlani v novembri zamietol. Následná zmena ústavy však tento rok v marci právomoci ústavného súdu obmedzila. Novoschválený zákon bezdomovcom v zásade zakazuje, aby sa v Maďarsku zdržiavali na miestach svetového kultúrneho dedičstva. Okrem toho môžu mestá a ďalšie obce podľa svojho uváženia vyčleniť zóny, kde sa ľudia bez prístrešia tiež nebudú smieť zdržiavať.

Podľa najsilnejšej opozičnej strany „neľudský " zákon znamená, že bezdomovci sa teraz stanú lovnou zverou úradov. Socialisti tiež tvrdia, že jedným z cieľov opatrenia je aj to, aby pohľad na túto sociálnu skupinu nerušil vládnu "propagandu úspechov“ počas kampane pred jarnými parlamentnými voľbami. „Keď ich neuvidíme, môžu hoci aj zmrznúť. To nebude priestupok,“ kritizovala vykázanie bezdomovcov z verejných priestorov socialistická členka parlamentného výboru pre ľudské práva Ildikó Lendvaiová.

Zákon sa nepáči mnohým Maďarom. Pred parlamentom proti nemu demonštrovali stovky ľudí, ktorí vypočuli facebookovú výzvu A Város Mindenkié – Mesto patrí všetkým. Ochrancovia ľudských práv zákon označujú za zvrátený prístup, keď vláda namiesto boja proti bezdomovectvu a chudobe sa púšťa do boja proti bezdomovcom a chudobným. „Je porušením ľudskej dôstojnosti, keď sociálny problém idú riešiť policajnými prostriedkami,“ citoval denník Népszabadság budapeštianskeho sociálneho pracovníka Miklósa Vecsésiho.

V desaťmiliónovom Maďarsku žije podľa odhadov asi dvadsaťtisíc bezdomovcov, z toho až polovica v Budapešti. Útulky v metropole ponúkajú približne 6 000 miest. Vláda však tvrdí, že je v nich posteľ pre každého, pretože existujúca kapacita sa plne nevyužíva.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Orbán #bezdomovci