Poľská polícia vypátrala kňaza podozrivého z pedofílie

Poľská polícia vypátrala kňaza Wojciecha Gila, po ktorom vyhlásili vyšetrovatelia v Dominikánskej republike s pomocou Interpolu pátranie pre obvinenie zo sexuálneho obťažovania chlapcov.

02.10.2013 14:41
debata (1)

Policajná hovorkyňa Katarzyna Cislová uviedla, že poľský duchovný je neďaleko Krakova. Zadržaný podľa nej nebol, pretože Interpol požiadal len o jeho lokalizáciu.

Na zadržanie 36-ročného duchovného by poľská polícia potrebovala žiadosť od dominikánskych vyšetrovateľov, spresnila hovorkyňa, na ktorú sa odvoláva agentúra AP. Gil bol preto iba vyzvaný, aby políciu informoval o svojom prípadnom pohybe. Varšava teraz skúma, či sa kňaz nedopustil nejakých previnení aj na území Poľska.

Gila obvinili z pedofílie spoločne s ďalším poľským duchovným pôsobiacim v Dominikánskej republike, donedávna ešte pápežským nunciom Józefom Wesolowským. Gil viedol osem rokov farnosť v horskom mestečku Juncalito. Akékoľvek previnenie v rozhovore s dominikánskym reportérmi poprel. Otec jednej z obetí však tvrdí, že poľský kňaz jeho syna zneužíval tri roky. Dominikánska prokuratúra už naznačila, že by chcela, aby bol kňaz súdený u nich a nie v Poľsku.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #pedofília #Dominikánska republika #Gil