Milenku ruského exministra obrany obvinili zo škôd za miliardy rubľov

Ruskí vojenskí vyšetrovatelia obvinili niekdajšiu vysoko postavenú úradníčku ministerstva obrany Jevgeniju Vasiljevovú zo série trestných činov, súvisiacich s armádnym majetkom.

04.10.2013 21:57
debata (2)

„Škody, spôsobené zločinným počínaním Vasiljevovej, prevyšujú tri miliardy rubľov,“ oznámili v komuniké. Aféra okolo Vasiljevovej stála vlani kreslo ministra obrany Anatolija Serďukova, dovtedy chránenca prezidenta Vladimira Putina. Blonďavá dáma vraj bola pre ministra oveľa viac, než len veľmi blízkou spolupracovníčkou.

Sama Vasiljevová sa naďalej odmieta s vyšetrovateľmi baviť. Na súd nečaká vo vyšetrovacej väzbe, ale vo svojom luxusnom byte. Aj napriek „domácemu väzeniu“ býva často vídaná v nákupných strediskách.

Kriminalisti sa aspoň pochválili „opatreniami pre budúcu náhradu spôsobenej škody“. Vasiljevovej skonfiškovali viac ako tisícku šperkov a klenotov „v celkovej váhe 19 kilogramov“, zbierku cenných hodiniek aj bezcenných obrazov. Znalci totiž zistili, že zhabané obrazy „nemajú žiadnu umeleckú hodnotu, ale ide o lacné falzifikáty“.

Zato len materiál zhabaných šperkov – teda kov a kamene bez prihliadnutia na spracovanie, má podľa tlače hodnotu minimálne 130 miliónov rubľov. Ruská tlač pred rokom s neskrývanou škodoradosťou tvrdila, že keď vyšetrovatelia prišli k Vasiljevovej vykonať domovú prehliadku, otvoril im dvere sám minister a to vraj len v župane. Pritom Serďukov začal politickú kariéru ako zať niekdajšieho Putinovho premiéra Viktora Zubkova. Na ministerstve sa údajne obklopil „háremom“ mladých spolupracovníčok, ktoré si priviedol z predchádzajúceho pôsobenia z čela daňovej polície.

Vyšetrovatelia v piatok okrem Vasiljevovej obvinili ďalšie štyri ženy. Sám Serďukov v afére figuruje len ako svedok. Odhliadnuc na závažnosť obvinenia a miliardovú škodu, politológovia nedávajú kriminalistom veľké šance, že by Vasiljevovú dostali za mreže. Prípad má politický podtext a tak vraj iba Kremeľ rozhodne ako znesie korupčný škandál zo sveta. „Predpokladáme, že prípad ani nedospeje k súdu,“ vyhlásil obhajca Vasiljevovej Chasan Borokov s tým, že sa jeho klientka nedopustila ničoho protizákonného.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vasiljevová #Serďukov