Barroso videl stovky rakiev

Člny k brehom Lampedusy smerujú už 15 rokov. Takto hodnotí situáciu na talianskom ostrove pre televíziu BBC učiteľka Giusy Paviová.

10.10.2013 08:53
Lampedusa, imigrantky Foto: ,
Imigrantky na ostrove Lampedusa.
debata

"Skúšame ich podporiť a ponúknuť trocha pomoci, keď prídu, ale nie je toho veľa, čo môžeme urobiť,“ vraví o imigrantoch najmä z Afriky, ktorí v Lampeduse vidia dvere do Európy. "Ostrov má svoje problémy. Nie je tu nemocnica, len centrum prvej pomoci. Chýba dostatočná ponuka pracovných miest, najmä v zime, keďže veľa ľudí závisí od turizmu,“ vysvetľuje Paviová.

Minulý týždeň sa pri brehoch Lampedusy stalo jedno z najväčších námorných nešťastí za posledné desaťročia. Zahynulo pri ňom takmer 300 ľudí. Ako však pripomína BBC, po katastrofe už priplávalo na Lampedusu ďalších 155 utečencov. Miestne centrum pre nich má kapacitu 250 ľudí, tiesni sa ich v ňom viac ako tisícka.

Práve sem sa v stredu prišli pozrieť šéf Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso a predseda talianskej vlády Enrico Letta. "Obraz stoviek truhiel už nikdy nezmizne z mojej mysle, rakiev s deťmi, rakiev s matkou a dieťaťom, ktoré sa len narodilo,“ povedal predseda EK podľa spravodajskej stránky euronews.com na Lampeduse.

Miestni ľudia a aktivisti však na politikov kričali: Hanba! a Vrahovia! "Nezaujíma ma, či Barroso prišiel, alebo nie,“ povedal pre euronews obyvateľ Lampedusy Salvatore Ragonetti. Šéf EK tvrdí, že bude neúnavne pracovať na zavedení európskej azylovej politiky a sľúbil posilnenie agentúry Frontex, ktorá prispieva k ochrane vonkajších hraníc EÚ. Barroso tiež uviedol, že Taliansko dostane od komisie 30 miliónov eur na riešenie problémov spojených s prílevom utečencov. Letta vyhlásil, že obete tragédie budú mať štátny pohreb.

Je tragédia akýmsi budíčkom pre Európu? "Okrem nových politických nástrojov a agentúr, ktoré budú manažovať migráciu, nám na úrovni EÚ i globálne chýba skutočná debata o ľudskej mobilite,“ reagovala pre Pravdu Sarah Wolffová, odborníčka na migráciu z Queen Mary University v Londýne. Eurokomisárka pre vnútorné záležitosti Cecilia Malmströmová ohlásila plán, podľa ktorého by Frontex mal monitorovať migrantov v Stredozemnom mori oveľa intenzívnejšie. Malo by to prispieť k tomu, aby sa podobné veľké tragédie neopakovali.

"Je to krátkodobé riešenie,“ pripomína však Wolffová. "Nevedieme debatu o spoločnej európskej migračnej politike. Štáty by mali skutočne koordinovať svoje kroky namiesto toho, aby obviňovali EÚ zo zlyhania. Migrácia za prácou by sa tiež mala vrátiť do tejto diskusie. Imigranti sa pozitívne podieľajú na bohatstve európskych ekonomík a sú kľúčoví pre starnúcu Európu. Veľmi málo však o tom hovoríme, najmä ak politickú agendu určujú ministri vnútra,“ uviedla Wolffová.

debata chyba
Viac na túto tému: #Barosso #Lampedusa