Líbya: premiér je na slobode, chaos trvá

Vláda v Tripolise stráca kontrolu nad situáciou v krajine. Potvrdzovala by to aj najnovšia udalosť, v ktorej hlavnú úlohu zohral premiér Alí Zajdán.

11.10.2013 08:25
debata (5)

Nik z kabinetu ani netušil, že vo štvrtok ráno premiéra z luxusného hotela Corinthia, v ktorom býva, „uniesla“ skupina ozbrojených mužov. O niekoľko hodín sa však vrátil na svoje pracovisko v Tripolise. Ako upozorňujú viacerí pozorovatelia, v čase, keď je v krajine situácia neprehľadná, sa s premiérom mohlo stať hocičo.

Líbyjský premiér Alí Zajdán po návrate z... Foto: SITA/AP
Zajdán Líbyjský premiér Alí Zajdán po návrate z nútenej pracovnej prestávky prehovoril v televízii.

„Zajdána zatkli na základe zákona týkajúceho sa zločinov poškodzujúcich štát a právnej normy vzťahujúcej sa na bezpečnosť štátu,“ informoval agentúru Lana Abdal Hakím Balaazí, hovorca Brigády boja proti zločinnosti, ktorá je podriadená operačnému veleniu líbyjských revolucionárov a ministerstvu vnútra.

Paragrafy vytiahli na premiéra po tom, čo šéf diplomacie USA John Kerry vyhlásil, že sobotňajšia operácia komanda amerického námorníctva SEAL Team Six, pri ktorej uniesli člena vedenia hnutia Al-Kajdá Anasa Libího z jeho bytu v Tripolise, sa konala s vedomím líbyjskej vlády. Američania podozrievajú Libího zo spoluúčasti na atentátoch proti americkým veľvyslanectvám v Keni a Tanzánii v roku 1998, pri ktorých prišli o život desiatky ľudí. Hlavne Američania.

Bližšie k pravde o pozadí "únosu“ líbyjského premiéra však môže byť predpoklad vyjadrený BBC. Podľa neho to bola niekoľkonásobná Zajdánová žiadosť adresovaná Západu, aby pomohol vláde zastaviť militantov. Aj v utorok to zopakoval počas návštevy Londýna s tým, aby Británia pomohla z Líbye vyviezť zbrane, ktoré pašujú do Sýrie. Je verejným tajomstvo, že úradom sa dodnes nepodarilo obnoviť bezpečnosť hlavne preto, lebo medzi ľuďmi koluje stále veľké množstvo zbraní.

Niekdajší „revolucionári“ nemajú v láske Zajdána aj preto, lebo vraj porušuje zákon, podľa ktorého aktívni činitelia v starom režime sa nesmú zapojiť do politického života. Zajdán bol totiž počas Kaddáfího režimu veľvyslancom. A to bol aj dôvod, prečo už na jar členovia „revolučných“ milícií blokovali úrad premiéra v Tripolise.

Spočiatku líbyjská vláda tvrdila, že ozbrojenci vtrhli do luxusného hotela, v ktorom býva premiér, a odviezli na „neznáme miesto““. Očití svedkovia v tom istom čase tvrdili, že udalosť sa zaobišla bez streľby a samotní únoscovia sa správali slušne.

„Podľa všetkého premiéra Zajdána zatkli na príkaz generálnej prokuratúry, a to na základe obvinenia z ohrozenia bezpečnosti štátu,“ domnieva sa aj Michail Margelov, šéf zahraničného výboru ruského parlamentu a odborník na otázky afrického kontinentu. Napokon aj ministri sa dozvedeli, že šéfa kabinetu neuniesli, ale zatkli.

Po návrate z nútenej pracovnej prestávky premiér prehovoril v televízii a vyzval ozbrojencov, ktorí ho napokon vyslobodili, aby sa pridali k armáde. Nezmienil sa o podrobnostiach „únosu“ ani o tom, ktorá zo skupín ho organizovala. Zajdánove slová adresované „osloboditeľom“ potvrdzujú, že medzi samotnými niekdajšími odporcami Kaddáfího režimu je čoraz väčšia názorová priepasť.

Štvrtková udalosť s premiérom napriek snahe upokojiť aj tak napätú situáciu v spoločnosti dokumentuje rozklad moci, ktorá nekontroluje niekdajších revolucionárov podieľajúcich sa na zvrhnutí a zavraždení Muammara Kaddáfího. Pozorovatelia už dlhšie upozorňujú na pokračujúci proces, na konci ktorého je rozdelenie krajiny na tri oblasti.

Poukazujú na byrokratický aparát, v ktorom panuje chaos. Obavy zo zhoršujúcej sa bezpečnostnej situácie v krajine napokon umocnilo aj oficiálne stanovisko Tripolisu, podľa ktorého úrady nie sú schopné zaručiť ochranu ruského veľvyslanectva. Stalo sa tak v reakcii na nedávny útok ozbrojencov na budovu ruského veľvyslanectva.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #Zajdán