KĽDR hrozí USA vojnou kvôli jadrovému vydieraniu

Severná Kórea opäť pohrozila Spojeným štátom "totálnou vojnou", ak Američania neukončia vojenské manévre s Južnou Kóreou a Japonskom a neprestanú s "jadrovým vydieraním".

12.10.2013 17:14
Severná Kórea, vlajka, tank Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (107)

Podľa agentúry AFP to dala najavo komisia národnej obrany KĽDR, ktorá má v severokórejskej štátnej hierarchii kľúčové postavenie.

Tento vrcholný mocenský orgán, ktorému predsedá terajší vládca krajiny Kim Čong-un, vo svojom komuniké vyhlásil, že Washington musí skončiť so svojou nepriateľskou politikou voči Severnej Kórei, ak chce mier na Kórejskom polostrove aj na „americkej pôde“.

Spojené štáty „musia vedieť, že odpovieme na provokácie odvetnými údermi a že to povedie k totálnej vojne v konečnej konfrontácii s USA“, vyhlásil podľa severokórejskej štátnej agentúry KCNA hovorca komisie.

Komisia tiež dôrazne odmietla ako „neprijateľnú urážku“ čerstvú „ponuku“ ministra zahraničia Spojených štátov Johna Kerryho. Šéf americkej diplomacie cestou do Japonska povedal, že dvere pre rokovania s KĽDR sú otvorené, ak sa táto krajina vzdá jadrových zbraní a splní podmienky medzinárodného spoločenstva.

Severná Kórea po určitom zmiernení napätia v utorok opäť vystupňovala rétoriku proti USA a Južnej Kórei, ktoré obvinila z rozdúchavania nepriateľstva. Oznámila, že uvádza armádu do najvyššej pohotovosti a bude pripravená začať odvetné operácie. Pchjongjang tak reagoval na presun amerických vojenských plavidiel, vrátane jednej lietadlovej lode, do juhokórejského prístavu pred štvrtkovým začatím spoločných manévrov s Japonskom a Južnou Kóreou.

Uzavretá komunistická KĽDR často hrozí útokom svojim nepriateľom; nepriateľská rétorika je podľa analytikov predovšetkým prostriedkom, ktorým chce severokórejské vedenie presadiť domácu a medzinárodnú politickú agendu.

107 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR #vojna