Amerika sa už podobá na Grécko

Neschopnosť dohodnúť sa, závratný dlh a obavy sveta z toho, čo bude ďalej. Na vlastnej koži si to vyskúšala Európa s Gréckom i ďalšími krajinami.

14.10.2013 09:00
socha slobody, USA, new york, turisti, amerika Foto: ,
Napriek "odstávke" vlády v Amerike opäť pustia turistov na Sochu slobody či do národných parkov. Dohodol sa na tom Washington s guvernérmi.
debata (56)

Teraz je na rade Amerika a jej najväčšia ekonomika na svete. Hoci každé prirovnanie je problematické, z úst svetových finančníkov zaznievajú smerom k Washingtonu podobné slová, aké boli ešte nedávno určené Aténam, Rímu či Bruselu.

Smrteľná choroba

„Bola by to rýchlo sa šíriaca a smrteľná choroba,“ povedal na adresu možného bankrotu Ameriky Anshu Jain, výkonný šéf Deutsche Bank. Podľa agentúry Reuters tento scenár označil bankár na konferencii Inštitútu pre medzinárodné financie za úplne katastrofický.

Pritom 17. október, keď by sa mali USA dohodnúť na zvýšení dlhového stropu, sa blíži závratnou rýchlosťou. Ak americkí politici nenájdu dovtedy kompromis, posunú krajinu smerom k bankrotu. Stále pritom platí aj čiastočná „odstávka“ federálnej vlády. Státisíce zamestnancov sú na nútenej dovolenke, keďže sa Kongres nedohodol na rozpočte.

Demokratický prezident Barack Obama naposledy odmietol návrh republikánskych kongresmanov. V ňom išlo o zvýšenie dlhového stropu o šesť týždňov, „odstávka“ vlády by však pokračovala. Obama predtým naznačoval, že by krátkodobé riešenie odobril, podmieňuje ho však schválením rozpočtu. „Súhlasím s Jainom. Dosahy amerického bankrotu by boli veľmi rozsiahle. Podobne ako pri páde Lehman Brothers pred piatimi rokmi, ani teraz ani nedokážeme odhadnúť, aká reťazová reakcia by mohla nastať,“ povedala pre Pravdu odborníčka na svetovú ekonomiku Kati Suominenová z Kalifornskej univerzity. „Okrem toho už samotná patová situáciu vo Washingtone podkopáva dôveru v USA a škodí americkej ekonomike práve v čase, keď je potrebné vytvárať pracovné miesta a čakáme hospodárske oživenie,“ pripomína Suominenová. Podľa odborníčky hrozí, že v súčasnej politickej situácii budeme v budúcnosti hovoriť o bankrote ešte veľa ráz.

„Potrebujeme globálny rast. Sme blízko k tomu, aby sme ho dosiahli. Prosím, nepodpíľme si pod sebou konár,“ odkázal americkým politikom podľa agentúry Reuters i Jamie Dimon, šéf bankovej a finančnej spoločnosti JPMorgan Chase.

Ústup z pozícií

Amerika pritom v súčasnej situácii stráca body aj v zahraničnej politike. To je výrazne viditeľné najmä v Ázii, kde Čína jednoznačne využíva oslabené postavenie USA vo svoj prospech. Peking v komentári agentúry Sin-chua odkázal Washingtonu, že je potrebné zamyslieť sa nad novým svetovým poriadkom a svetom, kde Spojené štáty budú hrať menej významnú úlohu.

Americký Senát v sobotu urobil pokus, aby sa otázku zvýšenia dlhového stropu podarilo zmiesť aspoň na istý čas zo stola. Horná komora Kongresu však neschválila návrh demokratov. Ten predpokladal zvýšenie dlhového stropu o 15 mesiacov. Republikáni ho odmietli, pretože neponúkal možnosti, ako znižovať verejný dlh.

Hlavné rokovania o tom, ako ďalej, sa momentálne konajú medzi šéfom demokratickej väčšiny v Senáte Harrym Reidom a lídrom republikánskej menšiny Mitchom McConnellom. Spolu s ďalšími predstaviteľmi oboch strán sa prvý raz stretli v sobotu. Reid uviedol, že opatrne verí, že dohoda by sa mohla zrodiť do 48 hodín.

Kto z koho

Problémom však zostáva rozloženie síl v Snemovni reprezentantov, kde najkonzervatív­nejšia časť Republikánskej strany nie je naklonená kompromisom. Ich hlavným terčom je Obamova zdravotnícka reforma, keď chcú dosiahnuť jej zrušenie či aspoň oslabenie.

„Podľa mňa musí Snemovňa reprezentantov pokračovať v tom, čo robí, čo znamená neustupovať,“ vyhlásil cez víkend vo Washingtone na stretnutí sociálnych konzervatívcov Ted Cruz, republikánsky kongresman z Texasu.

V prospech Demokratickej strany hrajú prieskumy verejnej mienky, podľa ktorých väčšina Američanov viní zo súčasnej situácie republikánov. „Pri rokovaniach by však mali byť opatrní,“ povedal pre Pravdu na adresu demokratov Robert Shapiro, politológ z Kolumbijskej univerzity. „Majú výhodu pri vyjednávaní, ak to však preženú, prieskumy by sa mohli otočiť,“ predpokladá Shapiro.

© Autorské práva vyhradené

56 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #Grécko #kríza #USA #Amerika