Orbán tlačí plyn na podlahu

Plyn, elektrinu a ústredné kúrenie budú mať maďarské domácnosti od budúceho mesiaca o viac ako desatinu lacnejšie.

15.10.2013 08:56
Orbán, Fico Foto: ,
Viktor Orbán (vľavo) sa v pondelok na budapeštianskej schôdzke premiérov V4 stretol aj s Robertom Ficom. Obaja presadzujú lacnejší plyn pre domácnosti.
debata (1)

O už druhom tohtoročnom znížení taríf v pondelok rozhodla vyše dvojtretinová väčšina, ktorú má v parlamente vláda Viktora Orbána. Tentoraz ju podporila aj veľká časť opozície vrátane socialistov. Celkovo sa režijné náklady pred domácnosti znížia v porovnaní s vlaňajškom o pätinu.

Minulý rok podľa štatistického úradu minula štvorčlenná rodina na energie v priemere 240 eur mesačne. Úspora takmer päťdesiatich eur je, pochopiteľne, mimoriadne populárna. Odzrkadľuje sa to aj na rastúcej podpore, ktorej sa Orbánov Fidesz teší. Podľa čerstvých prieskumov sa mu chystá odovzdať hlas približne polovica rozhodnutých voličov.

V znižovaní účtov za prevádzku domácností našiel Orbán podľa politológa Gábora Töröka „sliepku znášajúcu zlaté vajcia“. „Vďaka tomu mu od začiatku roka rastie podpora, lebo ľudí toto zaujíma, tomuto rozumejú, toto sú ochotní kúpiť,“ napísal na svojom blogu. „Pre Fidesz je, prirodzene, oveľa lepšie, keď sa politická komunikácia zameriava na toto a nie na hospodársku situáciu či na program opozície,“ dodal.

Orbánov Fidesz hodnotu svojho „daru“ pre maďarské domácnosti ešte zvyšuje zdôrazňovaním odporu, ktorý preň musí prekonávať. Vládni poslanci včera predložili parlamentu návrh politického vyhlásenia „o obrane znižovania režijných nákladov domácností pred vyvíjaním tlaku zo strany byrokracie Európskej únie“. Šéf poslaneckého klubu Fideszu Antal Rogán potrebu prijatia vyhlásenia zdôvodnil tým, že distribučné spoločnosti proti regulácii cien útočia prostredníctvom Európskej únie.

„Bruselská byrokracia sa chystá spustiť vyšetrovanie proti našej vlasti, chce preskúmať, prečo sú v Maďarsku ceny energií regulované. Ako sa vôbec opovažuje maďarská vláda a maďarský parlament hovoriť do toho, za akú cenu dostávajú maďarské rodiny elektrickú energiu, plyn alebo ústredné kúrenie?!“ ironizoval Rogán v parlamentnom vystúpení,

Text vyhlásenia je mimoriadne ostrý, presne v tóne, aký nedávno nasadil Orbán, keď vyhlásil, že budúcoročné voľby budú o obrane znížených nákladov pre maďarské domácností a keď treba, tak jeho vláda je pre svoje rozhodnutie ochotná ísť aj do konfliktu s Bruselom. „Maďarský parlament očakáva od Európskej únie, že bude rešpektovať suverenitu Maďarska, ako aj rozhodnutie o politike znižovania režijných nákladov podporené podpismi takmer 2,5 milióna maďarských občanov,“ pripomína vyhlásenie parlamentu vládou iniciovanú petičnú akciu, ku ktorej sa pripojila už viac ako štvrtina obyvateľov krajiny.

„Maďarský parlament vyzýva vládu Maďarska, aby neustúpila tlaku byrokracie EÚ, ubránila práva našej vlasti garantované v základných zmluvách a dôsledne pokračovala vo svojej politike znižovania režijných nákladov,“ píše sa ďalej v návrhu dokumentu, ktorý včera zverejnila internetová stránka parlamentu.

Extrémistický Jobbik návrh vyhlásenia podporil. Demokratická opozícia však hovorí o reklamnom triku, ktorý nepodporí. „Nebudeme zaň hlasovať, pretože toto politické vyhlásenie ani o jeden forint neprispeje obyvateľstvu,“ citovala Zoltána Lukácsa, podpredsedu klubu socialistov, internetová stránka denníka Magyar Nemzet.

Strana expremiéra Ferenca Gyurcsánya sa návrhu priamo vysmiala. „My predložíme vyhlásenie s návrhom, aby parlament ubránil pred medzinárodným sprisahaním, útokmi nadnárodných spoločností, ako aj európskej ľavice, červených, liberálov, zelených i komunistov – maďarský futbal, ktorý sa stal ich obeťou,“ pripomenul podpredseda Gyurcsányovej Demokratickej koalície Csaba Molnár nedávny debakel maďarskej reprezentácie, ktorá v Holandsku inkasovala osem gólov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #plyn #Orbán #V4