Husle kapelníka z Titanicu predali za vyše milióna eur

Husle, patriace kapelníkovi z Titanicu Wallaceovi Hartleymu, ktoré sa našli v mori pri jeho tele vyše týždňa po potopení lode, vydražil v sobotu na aukcii v Anglicku anonymný kupec za 900-tisíc libier.

19.10.2013 18:36
Titanic, výročie Foto:
Záber na útroby slávnej lode Titanic potopenej v roku 1912 v Atlantickom oceáne.
debata (3)

Struny v slanej morskej vode skorodovali a husle sú ako hudobný nástroj nepoužiteľné, napísala agentúra Associated Press.

Aukčná spoločnosť Henry Aldridge and Son, ktorá sa špecializuje na spomienkové predmety z Titanicu, očakávala, že sa husle predajú za vyše 200-tisíc libier.

„Je to pozoruhodný kus histórie,“ citovala agentúra AP Andrewa Aldridga z aukčnej spoločnosti Henry Aldridge and Son. „Som dražiteľom už 20 rokov, ale ešte nikdy som nevidel predmet, ktorý vyvoláva v ľuďoch taký príval emócií,“ dodal.

Aukčná spoločnosť uviedla, že husle boli ich objavenia v roku 2006 podrobené početným testom pravosti. Tento rok dospeli k záveru, že boli „neodškriepiteľne Hartleyho“.

Husle nemeckej výroby dostal kapelník darom od svojej snúbenice Marie Robinsonové a je na nich vyrytý text: Pre Wallacea od Marie pri príležitosti našich zásnub.

Hartley a jeho sedem kolegov z kapely bolo medzi 1517 ľuďmi na palube Titanicu, ktorí zahynuli, keď loď narazila na ľadovec a potopila sa. Podľa niektorých záznamov hrala kapela cirkevnú pieseň „Bližšie k tebe, môj Bože“, aby nadránom 15. apríla 1912 povzbudila pasažierov nastupujúcich do záchranných člnov.

Hudobníkov pokladajú za hrdinov, pretože sa vzdali šance uniknúť z lode a zachrániť si životy. „Pán Hartley a jeho kapela boli veľmi statoční ľudia… stáli na svojich miestach až do trpkého konca,“ uviedol Aldridge.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Titanic #husle #Wallace Hartley