Sobotka chce zostaviť českú vládu. Bez TOP 09 a ODS

Predčasné parlamentné voľby v Českej republike vyhrala podľa očakávania Česká strana sociálne demokratická (ČSSD). Prekvapením je zisk hnutia ANO podnikateľa slovenského pôvodu Andreja Babiša, ktoré figuruje na druhom mieste tesne za socialistami. Tretiu priečku obsadila Komunistická strana Čiech a Moravy (KSČM).

26.10.2013 08:00 , aktualizované: 22:15
Sobotka Foto: ,
Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka priznal, že jeho strana si predstavovala lepší volebný výsledok.
debata (96)
Konečné volebné výsledky
strana počet percent počet mandátov
ČSSD 20,45 50
ANO 18,65 47
KSČM 14,91 33
TOP09 11,99 26
ODS 7,72 16
Úsvit 6,88 14
KDU-ČSL 6,78 14
Zelení 3,19
Piráti 2,66
Slobodní 2,46
Zemanovci 1,51

Podľa prvých vyjadrení expertov voľby de facto „nemajú víťaza“ a krajinu čakajú komplikované a pravdepodobne aj dlhé rokovania o novej vládnej koalícii. Vzhľadom na pomerne malý zisk víťaznej ČSSD a významný prepad preferencií ODS tiež spomínajú termín „politické zemetrasenie“. Účasť dosiahla zhruba 60 percent, čo je v porovnaní s minulými voľbami o niekoľko percent menej.

Sobotka nebude rokovať o zostavení vlády s TOP 09 a ODS

Je to víťazstvo, ale víťazstvo je horké, skonštatoval šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Zdôraznil, že hoci volebný výsledok nie je taký, aký si sociálni demokrati predstavovali, je to najlepší výsledok zo všetkých kandidujúcich strán. „ČSSD je podľa neho pripravená začať rokovania so všetkými politickými stranami, ktoré sa dostali do poslaneckej snemovne. „Nebudeme vyjednávať s ODS a TOP 09. S ostatnými stranami by sme si radi porovnali volebné priority tak, aby mohla vzniknúť stabilná vláda. S TOP 09 a ODS budeme rokovať len o usporiadaní vedenia Poslaneckej snemovne.“

Šéf ANO Andrej Babiš vyhlásil, že v strane nikdy nedúfali v takú veľkú podporu voličov. „Viedli sme pozitívnu kampaň, na nikoho sme neútočili. Voči tým, ktorí volili náš program, cítime obrovskú zodpovednosť. Schválili sme štvorčlenný rokovací tím, na rade je pán prezident a víťazná ČSSD. Budeme sa riadiť naším programom a prioritami,“ dodal.

Strana ANO Andreja Babiša skončila vo voľbách s... Foto: SITA/AP, Vit Simanek
Babiš Strana ANO Andreja Babiša skončila vo voľbách s necelou 2-percentnou stratou za sociálnou demokraciou.

Šéf komunistov Vojtěch Filip hodnotil výsledky s úsmevom. „Hlavný cieľ, že rastie autorita KSČM v spoločnosti, sa plní. Ostatné politické strany občanov strašili komunistami, ale netreba sa ich báť ako čerta.“

Zostavovanie vlády má viacero možností

Sobotka v sobotu pripustil vo večernej debate v Českej televízii menšinovú koaličnú vládu s podporou ďalšieho subjektu, v hre však zostáva aj menšinová vláda ČSSD. Šéf ľudovcov Pavel Bělobrádek koalíciu so socialistami nevylúčil, blízkosť programov oboch strán je však podľa neho precenená. Taktiež podotkol, že by vládny angažmán mohol stroskotať na zákone o cirkevných reštitúciách.

Sociálna demokracia by sa mohla opierať aj o podporu strany ANO, keďže jej líder Andrej Babiš kategoricky nevylúčil tento krok. "S ČSSD sa môžeme teoreticky baviť o tolerancii. Nebudeme nič blokovať, sme konštruktívni a chceme plniť náš program. Keď nás niekto osloví, môžeme vyjednávať. Najskôr musí prezident osloviť Bohuslava Sobotku, ten môže osloviť nás. Máme však úplne iné programy. Máme síce prieniky, ale neviem, či pán Sobotka zníži dane. A my chceme nízke dane,“ dodal.

Pravica volebnú porážku čakala

Volebná líderka ODS Miroslava Němcová označila výsledok občianskych demokratov z prehru. „O tom niet pochýb. To, ako sme na sebe počas kampane zapracovali, sa ukázalo, že ľuďom nestačí,“ povedala k priebežným výsledkom redaktorovi Českej televízie.

Predseda TOP 09 Karel Schwarzenberg volebný výsledok nad 10 percent očakával. „Keď sme tvorili vládu, Miroslavovi Kalouskovi som hovoril, ministerstvo zdravotníctva, financií a sociálnych vecí nás bude stáť aspoň tretinu voličov. Keď človek robí nepríjemné veci, je za to trestaný. Robili sa chyby, vládne opatrenia boli príliš plošné. Nepomohla nám ani ODS, ani rozpad Vecí verejných. Ako sa hovorí, spolu chytení, spolu vešaní,“ dodal a na margo volebného úspechu Andreja Babiša poznamenal: „Blahoželám spoločnosti, ktorá robila ANO reklamu a kampaň. Všetka česť, bola to profesionálna a dobre odvedená práca. Andrej Babiš pre mňa v tomto čase partner nie je, stále neviem, čo chce. A keď sa to dozviem, asi ma to v úmysle nespolupráce posilní.“

Vo voľbách úplne prepadla Strana práv občanov – Zemanovci. Získala podporu len 1,51 percenta hlasov. V jej volebnom štábe nebol popoludní žiadny politik, iba členovia ochranky a približne 25 novinárov. Podľa portálu ČT24.cz bola nálada pod bodom mrazu. Pred skončením hlasovania sa podľa médií avizoval aj príchod čestného predsedu a prezidenta Miloša Zemana.

Volebná účasť dosiahla takmer 60 percent

Na hlasovaní sa zúčastnilo 59,48 percenta voličov. Dopoludnia sa účasť na väčšine miest v krajine pohybovala mierne nad 50 percentami, niekde je však výrazne slabšia. Ľudia chodia hlasovať v menšom počte ako v piatok, kedy prišli o zložení novej Snemovne rozhodnúť zhruba dve pätiny voličov.

Prvý deň volieb nepriniesol žiadne väčšie komplikácie. Informuje o tom portál Českej televízie. Iba v jednom volebnom okrsku v Opave muselo byť hlasovanie približne na 40 minút prerušené pre kolaps členky volebnej komisie. Zo zákona môžu byť voľby prerušené len na jednu hodinu. K smutnej udalosti následne došlo vo volebnej miestnosti vo Frýdku – Místku, kde zomrela 81-ročná žena.

Český prezident Miloš Zeman volil už v piatok.
Líder socialistov Bohuslav Sobotka bol v...
+2Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg na otázku, ako...

V piatok prišli k urnám podľa odhadov približne dve pätiny z viac ako ôsmych miliónov oprávnených voličov, vrátane väzňov, vojakov alebo nemocničných pacientov. Účasť sa však v regiónoch dosť líšila. Odvoliť stihlo tiež viacero politikov, ktorí sa uchádzajú o poslanecké kreslá, či súčasný a bývalý český prezident.

Predčasné voľby sú dôsledkom škandálu, ktorý vyplával na povrch v polovici júna. Do sídla vlády vtedy vtrhla polícia a prevalila sa kauza okolo šéfky kancelárie vtedajšieho premiéra Petra Nečasa Jany Nagyovej. Tá údajne protizákonne využívala služby tajných služieb. Nečas reagoval rezignáciou a prezident Miloš Zeman sa rozhodol poveriť zostavením novej vlády svojho spojenca a exministra financií Jiřího Rusnoka. Jeho vláda však začiatkom augusta nezískala dôveru parlamentu, nasledovala jeho demisia, rozpustenie snemovne a stanovenie termínu predčasných parlamentných volieb.

Zeman ponúka pomocnú ruku pri zostavení vlády

Prezident Miloš Zeman už v piatok načrtol svoje preferencie povolebného vývoja politickej situácie v krajine. (Všetko z prvého dňa volieb). Strany, ktoré voliča vyšlú do snemovne, by podľa neho mali v prvom rade dolnú komoru zriadiť, čiže zvoliť jej vedenie, až potom rokovať o vládnej koalícii. V prípade, že by dohoda na vláde viazla, je ochotný víťazovi volieb v rokovaní pomôcť.

Zeman už skôr uviedol, že predsedom vlády vymenuje nominanta víťaznej strany, bez ohľadu na to, kto ním bude. Výnimku by mohla tvoriť iba situácia, kedy by sa na spolupárci dohodli sociálni demokrati s bývalou vládnou stranou TOP 09. V takejto situácii by Zeman podľa jeho slov nevymenoval ani jedného z predstaviteľov oboch strán.

96 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Česko