Českú vládu skladajú dve krídla slabého víťaza

V Česku sa zrodila tragikomická snaha o vznik novej vlády. Rozhádaná sociálna demokracia sa pokúsi ujať moci prostredníctvom dvoch rokovacích tímov.

28.10.2013 15:11 , aktualizované: 19:25
Sobotka, Hašek Foto: ,
Bohuslav Sobotka (vľavo) a Michal Hašek.
debata (58)

Jej líder Bohuslav Sobotka oznámil, že povedie samostatné rozhovory nezávisle od štvorčlennej skupiny ČSSD, z ktorej ho vyradilo predsedníctvo strany. „Dohodol som sa na rokovaní s Andrejom Babišom z hnutia ANO,“ citoval Sobotku portál Lidovky. Dodal, že ohľadom povolebnej spolupráce plánuje osloviť aj ľudovcov. Tieto tri strany získali dokopy dostatočnú väčšinu v Poslaneckej snemovni, aby sa mohli dohodnúť na spoločnej koalícii; prípadne babišovci a ľudovci by podporili menšinovú vládu ČSSD.

Sobotkovo vyhlásenie potvrdzuje, že nemieni ustúpiť tlaku, ktorý na neho vyvíja stranícke krídlo zoskupené okolo prvého podpredsedu Michala Haška. Ten v nedeľu večer v predsedníctve ČSSD presadil výzvu, aby líder sociálnej demokracie odstúpil z funkcie, pričom ho vyškrtli z tímu vyjednávačov o budúcej vláde.

V radoch sociálnej demokracie nastal nielen rozkol. Navyše je otázne, či sa vôbec môže dopracovať k vytvoreniu vlády, keďže rokovania chce viesť na dvoch frontoch. „Vedenie ČSSD sa nachádza v totálnom rozklade,“ komentoval najnovší vývoj server Novinky.

Líder: Pokus o prevrat

Prezident Miloš Zeman, ktorý podporuje Haškovo krídlo, si tiež myslí, že Sobotka by mal opustiť kreslo šéfa ČSSD. Obľúbenec Hradu údajne rokoval v sobotu večer s hlavou štátu; v takom prípade sa zrejme radili, ako lídra sociálnej demokracie vyšachovať z hry. Na druhý deň utrpel Sobotka spomínanú prehru v straníckom vedení. „Je škandálne, že k pokusu o prevrat došlo na pôde ČSSD krátko po tom, čo sa Hašek a Jeroným Tejc stretli so Zemanom,“ upozornil Sobotka v Českej televízii. (Tejc je Haškov spojenec.)

Prvý podpredseda ČSSD je presvedčený o tom, že slabý volebný zisk, ktorý bol menej ako 21 percent, musí prinútiť Sobotku k rezignácii. „Na jeho mieste by som sa zachoval ako chlap a odstúpil by som,“ zdôraznil Hašek v rozhovore pre agentúru ČTK. Fakt je, že pod vedením súčasného lídra zaznamenala sociálna demokracia historicky najhorší výsledok vo voľbách do Poslaneckej snemovne.

Jiři Dienstbier, vplyvný člen ČSSD, patrí medzi tých, čo sa Sobotku zastávajú a jeho kritikov obviňujú zo zrady a presadzovania čisto osobných záujmov. „Hašek je zbabelec. Jeho túžba po moci je nepochopiteľná,“ poznamenal Dienstbier pre Lidovky, keď narážal na možnú snahu prvého podpredsedu strany získať kreslo premiéra.

Dusnú atmosféru v ČSSD dokazuje napríklad slovný konflikt Dienstbiera so Zdeňkom Škromachom, ktorý podporuje Haška. „Jiří, vy sa stále smejete, ale vás ten smiech prejde,“ povedal Škromach Dienstbierovi pred zapnutými kamerami v nedeľu, keď sa schádzalo predsedníctvo. Jeho členovia onedlho potopili Sobotku.

Chaos v ČSSD znepokojuje hnutie ANO aj ľudovcov ako možných povolebných partnerov. „Rád by som vedel z prvej ruky, čo sa v sociálnej demokracii deje. Pretože situácia je neprehľadná. Nemá zmysel vyjednávať, keď nevieme, či nenastane štiepenie ČSSD vnútri poslaneckého klubu,“ varoval šéf ľudovcov Pavel Bělobrádek podľa Lidoviek.

Čo teda čaká sociálnu demokraciu, ktorá sa rozčleňuje do dvoch rokovacích skupín? „Haškov tím má niečo, čo Sobotkov tábor nemá – podporu prezidenta. A možno aj menších ľavicových strán. Mohlo by to byť zaujímavé pre Zemanov plán zjednotiť ľavicu pod vlastným dozorom. Okrem toho je jednoduché obviňovať Sobotku zo zlého volebného výsledku. Môj odhad je, aj prostredníctvom aktívnej úlohy prezidenta, že súčasné vedenie čoskoro nahradia ľudia blízki Zemanovi,“ povedal pre Pravdu Dariusz Kalan, expert na strednú Európu z Poľského inštitútu pre medzinárodné vzťahy.

"Zeman je hlavným víťazom volieb. Určite využije nestabilitu Poslaneckej snemovne. Jeho ambície, silný mandát a nedokonalá ústava pracujú v jeho prospech. Je veľmi nepravdepodobné, že nová vláda vznikne v krátkom čase. Zeman si zachová kontrolu predlžovaním mandátu dočasnej vlády Jiřího Rusnoka,“ tvrdí Kalan.

Hašek kontaktoval Babiša

Nový poverený šéf vyjednávacieho tímu už oslovil na rokovanie predsedu ANO. „Kontaktoval som pána Babiša so žiadosťou o schôdzku, keď sa vráti zo zahraničia,“ uviedol v pondelok pre server. S rovnakou žiadosťou sa vraj obrátil aj na lídra ľudovcov Pavla Bělobrádka. Stretnutia, na ktorých sa bude preberať možná vláda, sa začnú od utorka.

Práve Hašek sa po voľbách vyslovil za vládnu spoluprácu s ANO a KDU-ČSL. Takmer okamžite využil, že predsedníctvo jeho strany odstránilo v nedeľu Sobotku z kľúčovej pozície šéfa vyjednávacieho tímu o novom kabinete. Namiesto toho širšie vedenie socialistov určilo, že jednotkou pri rokovaniach je práve prvý podpredseda. Pri rokovacom tímu sú ďalší podpredsedovia Lubomír Zaorálek, Milan Chovanec a možný šéf poslaneckého klubu Jeroným Tejc.

Predsedníctvo KDU-ČSL deklarovalo vo svojom vyhlásení pripravenosť strany na rokovanie s možnými koaličnými partnermi, počká ale na vyjasnenie situácie v ČSSD. „Budeme vyčkávať dovtedy, keď bude jasné, či bude klub sociálnej demokracie jednotný. Pretože keby nebol, potom nemá ďalšie vyjednávanie zmysel. Mohli by sme sa totiž dostať do nejakej krehkej väčšiny a to nechceme,“ povedal pre Českú televíziu šéf ľudovcov Pavel Bělobrádek. Sobotku s Haškom vyzval na stretnutie, kde by mu obaja vyjasnili dianie v ČSSD.

Babiš: Viem si predstaviť, že sa dohodneme

„Vládu by mali tvoriť ČSSD a KDU-ČSL. To je základ. Ak s nami budú chcieť rokovať a ak sa dohodneme na podmienkach, potom teoreticky môžeme ich vládu tolerovať a viem si predstaviť, že sa na nejakej spolupráci dohodneme,“ vyhlásil Babiš pre Aktuálně.cz.

O prípadnom vstupe do vlády sa chce šéf ANO poradiť s novozvolenými poslancami jeho hnutia. On sám však vstup do vlády nepovažuje za dobrý. Ďalšie varianty pre zostavenie vlády odmietol. ODS sa podľa neho za dvadsať rokov stala symbolom korupcie, rovnako tak podpredseda TOP 09 Miroslav Kalousek a o nikom ďalšom neuvažuje.

Pre novú poslaneckú funkciu sa Babiš nemieni vzdať ani vedúceho miesta v Agroferte. To sa týka tiež Jaroslava Faltýnka, člena predstavenstva Agrofertu a podpredsedu ANO. „Naše ďalšie pozície vo firme sú teraz predmetom rokovania, sedia nad tým naši právnici, ktorí sa postarajú, aby riešenie bolo v súlade so zákonom. Ale ja som Agrofert prestal normálne riadiť už na začiatku predvolebnej kampane, riadim ho sporadicky. Manažéri sa na mňa obracajú, keď potrebujú počuť môj názor. Inak vedenie funguje bezo mňa,“ dodal pre portál.

„My s tým už rátame a dá sa povedať, že napevno. So sociálnou demokraciou budeme rokovať. Nemôžeme nekonať, to je absurdné. Náš výsledok nás k tomu zaväzuje úplne jednoznačne. Predpokladám, že rokovania budú v najbližších dňoch po štátnom sviatku,“ uviedol v Aktuálně.cz jeden z členov vyjednávacieho tímu ANO Martin Stropnický.

Zároveň komentoval aj možnú koalíciu ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Problémy medzi ANO a ľudovcami nevidí. „Už počas kampane sme sa sem-tam stretli, boli tam aj isté neformálne kontakty. Pán predseda hovoril s pánom Pavlom Bělobrádkom, taktiež aj ja s ďalšími ľuďmi z KDU-ČSL. Tam nevidím nejakú slepú uličku.“

58 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Česko #ČSSD #Babiš #ANO #Hašek