V Bosne dochádza k islamizácii, tvrdí bosnianskosrbský prezident

V Bosne a Hercegovine dochádza k islamizácii spoločnosti. Tvrdí to prezident bosnianskych Srbov Milorad Dodik. Ako uviedol v rozhovore pre srbský denník Blic, existujú už konkrétne plány, podľa ktorých by sa malo do balkánskej krajiny presťahovať 300-tisíc až 500-tisíc ľudí z arabského sveta.

01.11.2013 11:33
debata (14)

Presídlenie pol milióna moslimov by mohlo zásadne premeniť zloženie obyvateľstva Bosny, uviedol Dodik. Za plánom vraj stojí Bosniak Bakir Izetbegovič, jeden z členov trojčlenného predsedníctva Bosny a Hercegoviny. „Len Kuvajt zaplatí 30-tisíc bytov v Sarajeve, to je zhruba pre 100-tisíc ľudí,“ dodal prezident bosnianskej Republiky srbskej.

Zástupcovia moslimského sveta sa vraj snažia dostať aj do ďalších balkánskych krajín. Preto Dodika neprekvapili nedávne vyjadrenia tureckého premiéra Recepa Tayyipa Erdogana, ktorý počas návštevy Kosova povedal, že " Kosovo je Turecko a Turecko je Kosovo". Ide pritom o obmenu srbského hesla Kosovo je Srbsko, čo je hlavné motto prosrbských protestov proti nezávislosti Kosova.

„V Sarajeve kedysi vyhlásil, že Sarajevo je Turecko a Turecko je Sarajevo. Keď sme to hovorili srbskej vláde, pozerali na nás nechápavo. Už päť rokov bojujeme s Tureckom a jeho politikou. Donedávna sme tomu nerozumeli. Teraz všetko vychádza najavo,“ podotkol Dodik.

Bosnianskosrbský prezident je známy svojimi kontroverznými postojmi. Veľmi často hovorí najmä o rozdelení Bosny, ktorá je podľa neho nefunkčným štátom, a o zjednotení Srbov z Republiky srbskej so Srbskom.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #islam #bosna #Dodik