Štáty sa znovu nedohodli na rezervácii pri Antarktíde

Ani na tretíkrát sa zainteresované štáty nedokázali dohodnúť na zriadení najväčšej morskej prírodnej rezervácie pri Antarktíde.

01.11.2013 11:58
antarktída, ľad, ľadovce Foto:
Ilustračné foto.
debata

Desaťdňová schôdzka 24 krajín sveta a Európskej únie, ktorá sa konala v austrálskom Hobarte, sa skončila bez úspechu. Informovala o tom agentúra AP s tým, že ďalšie rokovania sú naplánované na október budúceho roka.

Diskusiu, vedenú okolo dvoch navrhovaných rozsiahlych chránených zón, ktoré by mali vzniknúť v oblasti Rossovho mora a vo východnej časti Antarktídy, marí Rusko, Ukrajina a Čína. S návrhom na vytvorenie chránenej zóny v oblasti Rossovho mora prišli Spojené štáty a Nový Zéland. Rezervácia by sa mala rozprestierať na 1,34 milióna kilometrov štvorcových a mala by tak byť dvakrát väčšia než americký štát Texas.

Počas júlovej schôdzky štátov združených v Komisii pre ochranu živých antarktických morských zdrojov (CCAMLR) sa proti projektu postavili Rusko a Ukrajina, tie patria medzi štáty, ktoré majú v oblasti záujmy týkajúce sa rybolovu.

Podľa agentúry AP bol rozsah projektu kvôli Rusku a Ukrajine od leta zmenšený a obe krajiny sa o novom návrhu údajne najskôr vyjadrili pozitívne. Na stretnutí v Hobarte ale dosiahnutie dohody bránili, uviedla americká mimovládna organizácia Pew Charitable Trusts.

Krajiny združené v CCAMLR neprijali ani druhý návrh na vytvorenie menších morských rezervácií na ploche 1,6 milióna kilometrov štvorcových vo východnej Antarktíde. Predložili ho Austrália, Francúzsko a EÚ. Proti projektu vystúpila okrem Ruska a Ukrajiny aj Čína, oznámila koalícia Antarctic Ocean Alliance. Jej členmi sú okrem ekologických organizácií aj známe osobnosti ako napríklad herec Leonardo DiCaprio.

Na zriadenie rezervácie na území, kde žije 16-tisíc známych druhov, vrátane veľrýb, tuleňov, albatrosov, tučniakov a unikátnych druhov rýb, je potrebný súhlas všetkých členských štátov CCAMLR.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Antarktída #rezervácia #Ukrajina