Schulz je ľavicovým kandidátom na post šéfa Európskej komisie

Nemecký sociálny demokrat Martin Schulz, ktorý je v súčasnosti predsedom Európskeho parlamentu, bude socialistickým kandidátom na post predsedu Európskej komisie (EK), z ktorého na budúci rok odstúpi José Manuel Barroso. Oznámila to hlavná ľavicová skupina Pokrokové spojenectvo socialistov a demokratov (S&D) v EP.

06.11.2013 13:37
Barroso, Schulz Foto: ,
Martin Schulz (vpravo) a terajší predseda Európskej komisie José Manuel Barroso.
debata (3)

75-ročného Schulza podporili podľa agentúry AFP všetky európske socialistické a sociálno-demokratické strany. Schulz je prvým oficiálnym kandidátom na vedenie komisie. V hlavnej pravicovej skupine Európska ľudová strana (EPP), ku ktorej patrí Barroso, nie sú strany jednotné a kandidáta oznámia najskôr v marci.

Nová pravidlá únie, platné od roku 2009, stanovujú , že výber nového predsedu Európskej komisie bude prihliadať na výsledky európskych volieb do europarlamentu. Vznikla tak snaha určiť v každej politickej skupine EP osobnosť, ktorá by stála na čele komisie v prípade víťazstva jej skupiny. Nasledujúce voľby do EP sa konajú na jar 2014.

Zámer europoslancov sa však stretáva v únii s kritikou a výhradami, predovšetkým zo strany šéfov krajín a vlád krajín únie. Tí chcú naďalej rozhodovať o mene Barrosovho nástupcu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Európska komisia #ľavica #Schulz #sociálna demokracia