Sýrske provládne sily prevzali kontrolu nad juhom Damasku

Sýrski vojaci podporovaní bojovníkmi libanonského Hizballáhu a ďalších provládnych milícií vo štvrtok prevzali kontrolu nad jedným z južných predmestí Damasku, ktoré bolo doteraz významnou baštou povstalcov.

07.11.2013 20:18
debata (12)

Informovali o tom štátna televízia i exilová Sýrska organizácia pre monitorovanie ľudských práv, ktorá sleduje aktuálny vývoj v krajine zmietanej vojnou. Podľa jej riaditeľa Rámího Abd ar-Rahmana bolo predmestie Sabína „jednou z najdôležitejších povstaleckých pozícií na okraji Damasku“ a jeho strata pre povstalcov znamená odrezanie „prakticky všetkých zásobovacích trás“ do južnej časti metropoly.

Štátna televízia medzitým informovala o „rozdrvení posledných teroristických pozícií“ v Sabíne a priľahlej dedine Ghazala. Ar-Rahman vyjadril obavy o „životy civilistov v Sabíne“, keďže ako podľa neho „ukazujú skúsenosti, armáda by ich mohla pokojne popravovať a zvaľovať vinu na povstalcov“.

Protivládni povstalci v uplynulých týždňoch prišli aj o ďalšie mestá pri južnom okraji Damasku a podľa jedného z aktivistov pôsobiacich východne od hlavného mesta dosahuje armáda „rozhodne pokroky“. Pripisuje to dlhému obliehaniu miest, zatiaľ čo podľa šéfa exilovej organizácie sa na vývoji podpísali aj rozpory medzi povstaleckými skupinami. Boje si pritom vyžiadali ťažké straty na oboch stranách, dodal ar-Rahman.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Hizballáh