Po pápežovi môže ísť talianska mafia, obáva sa prokurátor

Snahy pápeža Františka o vyčistenie Vatikánu od korupcie ostro sleduje aj talianska mafia. Myslí si to popredný taliansky prokurátor Nicola Gratteri, ktorý pre svoje aktivity v boji proti organizovanému zločinu strávil 25 rokov pod policajnou ochranou.

13.11.2013 22:55
pápež Foto: ,
Pápež František
debata (9)

„Neviem, či je organizovaný zločin v stave, aby s tým niečo urobil. Ale rozhodne o tom jeho predstavitelia premýšľajú. Mohlo by to byť nebezpečné,“ cituje ho v stredu spravodajský portál britského denníka Daily Telegraph. Zdôvodnil to tým, že cirkev si v minulosti „zakrývala oči“ pred zločinmi páchanými mafiou. „Mafia celé roky prala špinavé peniaze a investovala, pričom využívala zhovievavosť cirkvi,“ vysvetlil. Spomenul pritom príklad biskupa pôsobiaceho v Kalábrii, ktorý miestneho „krstného otca“ odmietol verejne skritizovať aj po tom, ako ho odsúdil najvyšší súd. Dcére usvedčeného mafiána pritom podľa Gratteriho umožnili vydať sa v jednej z miestnych katedrál.

František hovoril o potrebe boja proti korupcii naposledy v pondelok. Pomohol si pritom citátom z Biblie, v ktorom Ježiš hovorí o potrebe priviazania hriešnikov ku skale a ich hodení do mora. V máji zase pápež počas vystúpenia na Námestí svätého Petra v Ríme obvinil taliansku mafiu zo „zotročovania ľu­dí“.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán #pápež František #cirkev #talianska mafia