Mŕtva matka darovala vďaka lekárom päť životov

Maďarskí lekári priviedli na svet zdravé dieťa tri mesiace po mozgovej smrti jeho matky. Transplantované orgány tridsaťjedenročnej ženy následne zachránili ďalšie štyri ľudské životy.

14.11.2013 16:17 , aktualizované: 15.11.2013 09:55
dieťa, Maďarsko Foto:
Maďarským lekárom sa podaril zázrak. Priviedli na sveta dieťa v lone mozgovo mŕtvej ženy.
debata (2)

O unikátnom medicínskom úspechu informovala Debrecínska univerzita s vyše štvrťročným odstupom, keď už bolo jasné, že všetko dobre dopadlo. „Dieťa je zdravé, pekne sa vyvíja, na jeseň prišlo domov, odkiaľ jeho mamu na jar odviezli do nemocnice,“ píše sa na internetovej stránke univerzity.

„Z jedného života sa stalo päť životov,“ cituje sportál Unideb.hu šéfa rezortu zdravotníctva Miklósa Szócsku, ktorý ocenil nielen výkon lekárskeho tímu, ale aj statočnosť rodinných príslušníkov zosnulej matky, „ktorí si zvolili život“.

Mladej žene, ktorá bola v 15. týždni tehotenstva, prišlo v apríli tohto roku nevoľno, stratila vedomie a s krvácaním do mozgu ju priviezli do nemocnice. Operovali ju, z bezvedomia sa však už neprebrala. Nastala mozgová smrť. „Plod však žil a čulo sa hýbal. Keby sme vtedy vypli prístroje, pred našimi očami by sa udusil. Krédom našej kliniky je, že každému treba dať šancu,“ povedal pre denník Népszabadság profesor anestéziológie a intenzívnej medicíny Béla Fülesdi.

Podľa lekárky Csilly Molnárovej členovia tímu sa až v dvadsiatom týždni tehotenstva odvážili pomyslieť na to, že možno uspejú. „Bolo potrebné vyživovať telo matky, udržiavať jeho stálu teplotu, zabezpečovať dýchanie, hormonálnu rovnováhu, stabilizovať krvný obeh a spraviť všetko preto, aby sa predišlo infekcii,“ povedala pre Népszabadság. Aby zabránili preležaninám, niekoľkokrát denne s bezvládnym telom cvičili, polohovali ho. K nemocničnému lôžku pravidelne prichádzali otec a starí rodičia očakávaného dieťaťa, aby sa mu prihovárali a dotýkali sa ho hladkaním brucha matky.

V júli, v dvadsiatom siedmom týždni tehotenstva, prišlo dieťa na svet cisárskym rezom. Vážilo 1 420 gramov. „Bol to fantastický moment, keď sa narodilo a okamžite začalo plakať a kopkať nožičkami. Pre nás všetkých to bol nezabudnuteľný okamih,“ cituje doktorku Molnárovú internetový magazín Origo.

Po ďalších desiatich týždňoch nemocničnej starostlivosti dieťa, o ktorom na želanie rodiny lekári neprezradili, či je to chlapček, alebo dievčatko, pustili domov úplne zdravé a bez akýchkoľvek následkov nedonosenosti.

Podľa Debrecínskej univerzity je to iba tretí prípad vo svete, keď sa podarilo zachrániť dieťa matky, ktorá od pätnásteho týždňa tehotenstva mala so životom nezlučiteľné poškodené mozgové tkanivo. Úplným unikátom však je, že lekári zachránili nielen dieťa, ale aj päť orgánov matky vhodných na transplantáciu. Pečeň, dve obličky, pankreas a srdce dostali so súhlasom rodiny štyria pacienti. Zvyčajne sa orgány od darcu odnímajú do dvoch dní po tom, čo nastala mozgová smrť.

„Náš prípad bol špecifický, lebo my sme sa od začiatku sústreďovali na záchranu života dieťaťa a ono bolo indikátorom toho, či všetko robíme dobre. Vďaka tomu sa podarilo orgány udržať v stave vhodnom na transplantáciu až 92 dní po tom, čo u darkyne nastala mozgová smrť,“ povedal Fülesdi pre Origo.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #dieťa #žena #mozgová smrť