Rómovia v Británii znepokojujú aj vicepremiéra, poúča ich

Britský vicepremiér Nick Clegg vo štvrtok vyzval rómskych prisťahovalcov, aby brali ohľad na britský spôsob života. V rozhlasovom rozhovore zdôraznil, že najlepšou cestou na riešenie sporov je "vzájomne spolu hovoriť". Británia podľa neho musí zostať otvorenou krajinou.

15.11.2013 12:18
londyn Foto:
Ilustračné foto - Veľká Británia rieši problémy, ktoré spôsobujú niektoré komunity Rómov z iných členských štátov EÚ.
debata

Jeho výroky nasledujú po výrokoch bývalého ministra vnútra Davida Blunketta, ktorý varoval, že bez lepšej integrácie Rómov hrozia v niektorých oblastiach násilné nepokoje. Liberálny demokrat Clegg aj labourista Blunkett hovorili konkrétne o štvrti Page Hall v severoanglickom Sheffielde, ktorý obaja zastupujú ako poslanci v parlamente.

V Page Hall sa usadzujú Rómovia zo Slovenska a podľa Blunketta sa niektorí správajú, ako by žili „v zanedbanej dedine alebo v lese“. „Samozrejme veľmi dobre viem o tomto napätí… je to skutočná dilema, keď sem prichádzajú komunity a správajú sa spôsobom, ktorý ľudia len ťažko prijímajú,“ povedal Clegg rozhlasovej stanici LBC. „Správajú sa spôsobom, ktorý obyvatelia niekedy považujú za odstrašujúci, niekedy za urážlivý,“ povedal Clegg.

„Súhlasím s Davidom Blunkettom, že máme plné právo povedať: ak ste v Británii, budete tu žiť a beriete sem svoju rodinu, musíte byť citliví k spôsobu života v tejto krajine,“ dodal vicepremiér. „Riešením tejto veci, či už v Page Hall alebo inde, samozrejme je, aby ľudia spolu hovorili a prekonávajú rozdiely medzi komunitami,“ podotkol Clegg.

Britský vicepremiér Nick Clegg. Foto: SITA/AP
Nick clegg Britský vicepremiér Nick Clegg.

Straw: Otvorenie Británie novým členom EÚ bola chyba

Profesor Yaron Matras, ktorý je na Manchesterskej univerzite odborníkom na rómsku kultúru, obvinil Clegga i Blunketta zo „stredovekých klišé“. „Správanie Rómov nie je vo svojej podstate urážlivejšie alebo viac zastrašujúce ako u ktorejkoľvek inej skupiny. To sú etnické stereotypy,“ povedal Matras stanicu BBC. Zdôraznil, že v Manchestri je spolužitie s Rómami „absolútne úspešné“ a negatívny imidž Rómov v tomto meste „úplne zmizol“.

Británia sa začiatkom roka bez obmedzenia otvorí ľuďom z Bulharska a Rumunska. Clegg sa nechcel vyjadrovať, aký to bude mať vplyv na Britániu, a pripomenul, že predchádzajúca labouristická vláda sa vo svojich predpovediach o počte nových prisťahovalcov úplne pomýlila.

Bývalý labouristický minister vnútra Jack Straw v stredu uviedol, že otvorenie Británie občanom nových členských krajín EÚ, vrátane Poľska a ČR, po roku 2004 bez obmedzenia bola „spektakulárna chyba“. Podľa neho vláda počítala s najviac 13 000 novými imigrantmi ročne a nakoniec ich bolo vyše 200 000 za rok.

Clegg zdôraznil, že Británia musí zostať otvorená pre prisťahovalcov. „Ako národ nie sme ničím, ak nezostaneme otvorení zvyšku sveta,“ povedal. „Som liberál. Myslím, že jednou z najväčších vecí v Británii je, že sme otvorení a štedrí. Britské zdravotníctvo by sa zrútilo bez ľudí, ktorí prichádzajú do tejto krajiny… Samozrejme, mali by sme vítať ľudí, ktorí chcú hrať podľa pravidiel, platiť dane a prispievať na život spoločnosti,“ do­dal.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Rómovia #David Blunkett #prisťahovalectvo #Nick Clegg