Kazaň je v pohotovosti, mesto údajne ohrozujú teroristi

V miliónovej Kazani, ktorá je metropolou ruského Tatarstanu, rastie napätie pre hroziaci útok teroristov. Tí už v minulých dňoch v meste a jeho okolí vykonali alebo sa pripravovali vykonať niekoľko atentátov.

19.11.2013 17:08
Kazaň Foto:
Kazaň.
debata (2)

Zvýšené ohrozenie v utorok prvýkrát priznala aj kazaňská radnica. Obyvateľstvo vyzvala na bdelosť. Policajné oddiely strážia tamojšie metro, všetky stanice a hlavné mestské dopravné tepny. Špeciálne komandá vyhľadávajú osoby, ktoré sú podozrivé z náboženského extrémizmu.

Nervozita ovládla Tatarstan cez víkend, keď sa objavili správy o údajnom raketovom útoku na jednu z najväčších ruských chemičiek v tatarstanskom meste Nižnekamsk, ktoré leží približne tisíc kilometrov východne od Moskvy. Teroristi podľa informácií z mesta odpálili na továreň štyri rakety, z nich všetky minuli cieľ a žiadna neexplodovala. Polícia tieto špekulácie nepotvrdila, oznámila však, že v okolí chemičky sa našli nálože trhavín.

V utorok starosta Kazane Ilsur Metšin zvolal mimoriadnu schôdzu zastupiteľov. Vyzvali na nej spoluobčanov na ostražitosť, výzvy pred útokmi teroristov budú vyvesené na kazaňských križovatkách, v dopravných prostriedkoch a v obchodných centrách. Polícia pracuje stave pohotovosti, hliadky prehľadávajú pivnice a pôdy obytných domov, taktiež sa kontrolujú pouličné videokamery.

„Mimoriadne odporúčanie“ podľa serveru ProKazan dostali podnikatelia, ktorí vo veľkých počtoch zamestnávajú prisťahovalcov zo severného Kaukazu a cudzincov zo Strednej Ázie, najmä gastarbeiterov z Tadžikistanu a Uzbekistanu. Lekári majú políciu bezodkladne informovať o osobách zasiahnutých strelnými zbraňami, popálených či dobodaných.

O príčine mimoriadnych opatrení sa kazaňské médiá nezmieňujú. Agentúra ITAR-TASS však potvrdila, že v nedeľu policajti zneškodnili nálože trhavín v meste Nižnekamsk a v Alexejevskom okrese juhovýchodne od Kazane. V ten istý deň boli údajne vypálené pravoslávne kostoly v obci Lenino a v meste Čistopol, ležiace na brehoch Kujbyševskek priehradnej nádrže. Informácie o páchateľoch nie sú k dispozícii.

Rusko už pred časom zmobilizovalo bezpečnostné zložky pre ochranu zimných olympijských hier, ktoré vo februári usporiada čiernomorské letovisko Soči. Obavy vyvolávajú akcie severokaukazských teroristov. Tí sa usilujú o odtrhnutie moslimských oblastí na juhu Ruska a o vytvorenie „kaukazského emirátu“. Ruskí bezpečnostní experti pochybujú, že by extrémisti mohli priamo ohroziť športoviská olympiády, útoky teroristov v iných ruských mestách ale nevylučujú.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Kazaň #Tatarstan