Babišovci chcú rezort financií, inak do vlády nepôjdu

Vznikajúcu možnú koalíciu ČSSD, ANO a KDU-ČSL by mohol v Česku ohroziť spor o ministerstvo financií. Obsadiť ho totiž chcú víťazní sociálni demokrati, ale aj ich potenciálni koaliční partneri z hnutia ANO Andreja Babiša.

22.11.2013 12:31
Czech Republic... Foto: , ,
Andrej Babiš.
debata (3)

Informuje o tom portál Českej televízie, ktorý sa odvoláva na denník MF Dnes. Babiš pre periodikum uviedol, že do vlády ANO bez tohto postu nepôjde. Grémium a predsedníctvo ČSSD sa v piatok bude radiť pred sobotným rokovaním s babišovcami. Spory majú taktiež v oblasti daní.

Strany ešte o rozdelení ministerstiev nezačali oficiálne rokovať a na povrch už vyplávala ďalšia možná prekážka. ČSSD a hnutie ANO si nárokujú post šéfa štátnej pokladnice. „Radi by sme sa usilovali o základnú trojčlenku, ktorá umožňuje efektívne vládnuť. Teda, aby premiér, minister financií a minister vnútra boli nominovaní rovnakou politickou stranou,“ uviedol pre české Hospodárske noviny líder sociálnych demokratov Bohuslav Sobotka.

Rovnaký záujem o rezort financií prejavil predseda ANO Andrej Babiš, ktorý tým dokonca podmieňuje účasť vo vláde. „Ak chce ČSSD ministerstvo financií, tak bude musieť vládnuť s niekým iným,“ odkázal socialistom. K doterajším témam sobotnej plánovanej schôdzky, ako sú napríklad dane alebo post predsedu dolnej komory parlamentu, tak pribudne ešte spor o správu štátnych financií.

Podľa podpredsedníčky ANO Věry Jourovej by však hnutie na poste predsedu snemovne trvať nemuselo. „Domnievam sa, že na pozíciách sa tieto rokovania nezastavia, " uviedla pre Českú televíziu. Sociálni demokrati si však na kreslo predsedu snemovne nárokujú. "Toto je pozícia, na ktorej trváme. Ťažko môže riadiť Poslaneckú snemovňu niekto, kto zatiaľ ani nesedel v poslaneckej lavici,“ myslí si podpredsedníčka ČSSD Alena Gajdůšková.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #ČSSD #Babiš #ANO