Protest v Kyjeve za vstup do EÚ je najväčší od oranžovej revolúcie

Nedeľňajšia demonštrácia v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev za vstup do Európskej únie je "najväčšou od oranžovej revolúcie z roku 2004". Tvrdia to zahraničné médiá, ktoré hovoria až o 100-tisícovej účasti.

24.11.2013 10:37 , aktualizované: 20:35
Ukrajina, demonštrácia, EÚ, Tymošenková Foto: ,
Desaťtisíce stúpencov európskej integrácie Ukrajiny zaplavili centrum Kyjeva.
debata (44)

Podľa oficiálneho vyjadrenia polície sa v Kyjeve zhromaždilo „len“ 23-tisíc ľudí. Hlavná demonštrácia prebieha na Európskom námestí v centre Kyjeva.

Protest narušili aj násilnosti, keď sa stovky demonštrantov pokúšali zaútočiť na budovu vlády. Polícia však proti nim tvrdo zakročila a rozohnala ich obuškami a slzotvorným

Opozícia vyčíta premiérovi Mykolovi Azarovovi a prezidentovi Janukovyčovi neschválenie zákonov, ktoré by Tymošenkovej umožnili odchod do zahraničia. Obaja sa mali podvoliť tlaku zo strany Ruska, ktoré si neželá zbližovanie Kyjeva s Európskou úniou. Príslušnú legislatívu odmietol ukrajinský parlament schváliť v piatok. Podmienku prepustenia Tymošenkovej dala Kyjevu Európska únia. Vláda následne dekrétom zrušila prípravy na podpis dohôd s EÚ, ktorý sa mal uskutočniť na summite vo Vilniuse koncom novembra. Prezident Janukovyč argumentoval, že zrušenie dohôd je v ekonomickom záujme Ukrajiny, ktorá má úzke obchodné vzťahy s Ruskom. Zdôraznil však, že Kyjev sa svojich integračných ambícií nevzdáva.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Tymošenková #demonštrácia #pridruženie #Ukrajina