Britky si budú môcť zistiť, či má ich priateľ trestný záznam

Ženy v Británii budú mať čoskoro možnosť zistiť si, či ich nový priateľ nemá záznam v trestnom registri. Umožní to takzvaný Clare's Law (Clarin zákon).

25.11.2013 09:56
debata (3)

Ten od vlaňajšieho septembra platí v niektorých častiach krajiny, od marca sa má ale vhodnejšie rozšíriť na celé územie Anglicka a Walesu, uviedla BBC. V pondelok by to mal oznámiť britský parlament.

Legislatíva dostala názov podľa Clare Woodovej, ktorá bola zavraždená v roku 2009 svojim bývalým priateľom. Nevedela pritom, že sa násilia na ženách dopúšťal už v minulosti. Ako vyhlásila britská ministerka vnútra Theresa Mayová, doteraz panoval „značný zmätok“ ohľadom informácií, ktoré môže polícia žene povedať o mužovej násilnej minulosti. „Clarin zákon umožňuje ľuďom získať informácie, ktoré potrebujú na to, aby mohli utiecť pred nebezpečnou situáciou, ešte než to skončí tragédiou,“ uviedla Mayová. Pripomenula pritom, že v minulom roku bolo v Británii zavraždených svojím partnerom 88 žien.

Po rozšírení platnosti zákona volal už skôr aj otec Clare Woodovej Michael Brown. „Vďaka tejto legislatíve sa dozviete informácie, podľa ktorých sa môžete objektívne rozhodnúť, či zostanete alebo odídete,“ uviedol Brown. „Keď budete vedieť, že by ste mohli mať problémy s mužom, ktorý má násilnú minulosť, nemyslím si, že s ním budete zostávať nejako dlho. Nebudete chcieť uviesť do nebezpečenstva seba, ani ľudí okolo vás, najmä deti,“ dodal Clarin otec.

Jeho dcéra, ktorá bola slobodnou matkou, stretla svojho budúceho vraha Georgea Appletona na sociálnej sieti Facebook. Nevedela o tom, že sa už skôr dopustil násilia na ženách, vrátane opakovaného obťažovania, vyhrážania aj únosu bývalej priateľky s nožom v ruke. Woodová si na neho niekoľkokrát na polícii sťažovala s tým, že sa vyhráža aj jej, muži zákona ale nijako zásadne nezakročili. Od polície sa navyše ani nedozvedela, že bol v roku 2002 za obťažovanie inej ženy už odsúdený.

Appleton nakoniec Woodovú v jej dome zaškrtil a jej telo zapálil. Policajti po ňom ihneď začali pátrať a našli ho obeseného, podľa vyšetrovateľov spáchal samovraždu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #obťažovanie #Clare's Law (Clarin zákon) #násilie na ženách