Pápež vydal dokument o reforme cirkvi, zdôrazňuje v ňom chudobu

Pápež František vydal v utorok dokument, v ktorom zhŕňa úlohy, priority a ciele svojho pontifikátu. Naznačuje tak, ako by mala byť katolícka cirkev reformovaná.

26.11.2013 14:26 , aktualizované: 16:26
Pápež František Foto: ,
Pápež František.
debata (40)

Takzvanú apoštolskú exhortáciu František napísal pri príležitosti skončenia Roku viery. Uvádza v nej okrem iného, že Cirkev by mala mať predovšetkým misijnú funkciu a nemala by sa báť zašpiniť si ruky, keď bude pomáhať chudobným a utláčaným.

Pápež v dokumente čerpá zo svojich kázní, prejavov a rozhovorov, ktoré uskutočnil za osem mesiacov vo funkcii. Dáva ich však do širšej súvislosti a načrtáva, ako „oživiť Cirkev vo svete plnom ľahostajnosti, sekularizácie a obrovskej nerovnosti príjmov“, uviedla agentúra AP. Kritizuje tiež centralizáciu Cirkvi a jej „posadnutosť“ vydávať nesúrodý súbor doktrín.

František je známy svojou kritikou globálneho ekonomického systému. V novom texte, ktorý má 84 strán, zašiel ešte ďalej a útočí na to, že peniaze sa stali v súčasnej spoločnosti modlou. Politikov prosí, aby zaistili, že budú mať všetci občania „dôstojnú prácu, vzdelanie a zdravotnú starostlivosť“. Nespútaný kapitalizmus je podľa neho „novou tyraniou“.

František v exhortácii takisto vyzval zámožných ľudí, aby sa podelili o svoje bohatstvo. „Rovnako ako prikázanie ‚Nezabiješ‘ stanovuje jasnú hranicu za účelom zachovania hodnoty ľudského života, dnes by sme mali hovoriť aj: Nebudeš vytvárať ekonomiku vylúčenia nerovnosti. Takáto ekonomika zabíja,“ citovala z pápežovho vyjadrenia agentúra Reuters. „Ako je možné, že nie je v správach, že postarší bezdomovec zomrel na ulici? Skôr tam nájdeme, že finančný trh stráca dva body?“ pýta sa s počudovaním v dokumente František.

Dokument nazvaný Evangelii Gaudium je druhým podobne rozsiahlym textom, ktorý súčasný pápež vydal. Prvým bola encyklika Svetlo viery zverejnená v júli, tú však len dokončoval po svojom predchodcovi Benediktovi XVI. „Dávam prednosť Cirkvi, ktorá má modriny, je zranená a špinavá, pretože bola vonku v uliciach, pred Cirkvou, ktorá je nezdravá z toho, ako je obmedzená a z toho, ako lipne na svojej vlastnej bezpečnosti,“ napísal František.

Svojim úprimným, ale aj vtipným štýlom sa prihovára pápež taktiež ku kňazom. Radí im, ako pripravovať kázne, ktoré veriacim nedajú spávať. Pripomína im, že spoveď by nemala byť „mučenie " a vyzýva ich, aby vyšli zo svojich sakristií von, zašpinili si topánky, zapojili sa do životov veriacich a neboli len "našuchorencami“.

Aj napriek Františkovmu uvoľnenému prístupu k veriacim i duchovným však existujú témy, na ktorých katolícka cirkev trvá. V texte pontifik potvrdzuje jej odpor voči potratom s tým, že táto doktrína je nemenná a je základným kameňom dôrazu, ktorý Cirkev kladie na dôstojnosť každej ľudskej bytosti. Tiež opakuje, že ženy nemôžu byť vysvätené na kňazov, ide vraj o „tému, o ktorej sa nediskutuje“. Dodáva však, že by ženy mali mať oveľa väčší vplyv na vedenie Cirkvi.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež #cirkev #chudoba