Francúzske úrady zlikvidovali rómsku osadu na okraji Paríža

Francúzske úrady nechali v stredu vypratať jednu z najväčších nelegálnych rómskych osád v krajine, ktorá sa nachádzala na území parížskeho predmestia Saint-Ouen a žilo v nej približne 800 ľudí.

27.11.2013 20:36
debata (1)

Na pozemok vo vlastníctve štátnych železníc vyslali v ranných hodinách okolo 300 policajtov, aby donútili odísť zvyšných asi 250 obyvateľov vrátane 70 detí zostávajúcich v chatrčiach i napriek predošlým varovaniam.

Podľa polície sa zásah zaobišiel „bez incidentov“, rómska ľudskoprávna skupina La Voix des Roms však vyhnanie označila za „operáciu ohromnej brutality“, keďže sa vďaka nej „ocitlo niekoľko stoviek ľudí začiatkom zimy na ulici“. Miestni predstavitelia uviedli, že malá časť vysťahovaných bude môcť prenocovať v náhradných priestoroch, väčšina sa však zrejme presunie do iných táborov.

Likvidáciu nelegálnych rómskych osád vo Francúzsku začala ešte predošlá vláda, ktorá navyše obyvateľom ponúkala príspevky, aby sa vrátili do krajín pôvodu, čo je vo väčšine prípadov Bulharsko alebo Rumunsko. Vláda prezidenta Françoisa Hollanda v kontroverznej politike pokračuje, pričom odhaduje, že vo Francúzsku žije 15– až 20-tisíc rómskych migrantov. Minister vnútra Manuel Valls vyjadril koncom septembra názor, že Rómovia vo Francúzsku nemajú záujem o začlenenie sa do spoločnosti a mali by preto krajinu opustiť.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Rómovia