V Anglicku zachránili Slovákov, obete obchodu s ľuďmi

Britská polícia pri vyšetrovaní obchodu s ľuďmi našla 17 osôb, vrátane niekoľkých maloletých, ktoré podľa nej pochádzajú prevažne zo Slovenska a sú zachránenými obeťami tejto zločinnosti.

29.11.2013 20:44
dievča, plač, dieťa Foto:
Ilustračné foto - medzi zachránenými osobami v Anglicku, ktoré sa stali súčasťou obchodu s "bielym mäsom", boli aj maloletí.
debata (15)

Uviedol to v piatok web britskej spravodajskej stanice BBC. Týmto ľuďom sa teraz charita snaží pomôcť, naopak osem iných ľudí skončilo vo väzení.

Operácie sa uskutočnili na rôznych miestach anglického grófstva West Yorkshire v rámci vyšetrovania organizovaného zločineckého gangu, ktorý je podozrivý z pašovania ľudí, daňových únikov a pracovného vykorisťovania. Polícia s vyšetrovaním prípadu neskončila a očakáva zatknutie ďalších ľudí.

„Mnohí žili vo veľmi úbohých ubytovacích podmienkach bez prístupu k miestnym sociálnym službám a mali žiadny alebo malý príjem na prežitie. Iným sa brali dávky a ľudia potom boli nútení dlhé hodiny pracovať za málo alebo žiadne peniaze,“ povedal podľa BBC predstaviteľ polície Andy Williams o životných podmienkach nájdených Slovákov.

Na trojdňovú operáciu v severnom Anglicku úrady prizvali Armádu spásy, ktorá teraz nájdeným obetiam ľudského obchodu pomáha. Humanitárna organizácia pracuje na tom, aby obete mali vhodné ubytovanie a všetky ďalšie základné potreby, dodala BBC s odvolaním sa na predstaviteľku Armády spásy Annu Readovú.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #anglicko #obeť #pašovanie ľudí #obchod s ľuďmi