Voľný pohyb osôb robí Európanov Európanmi

"Voľný pohyb osôb je základným kameňom európskej integrácie,“ odkázali minulý týždeň ministri zahraničných vecí Česka, Maďarska, Poľska a Slovenska britskému premiérovi Davidovi Cameronovi.

03.12.2013 08:27
debata (7)

Ten totiž toto právo, ktoré vyplýva z členstva v Európskej únii, do istej miery spochybnil v komentári napísanom pre denník Financial Times. "Okrem populistickej rétoriky a neoficiálnych historiek existuje len pramálo dôkazov o tom, že voľný pohyb osôb má negatíva,“ uviedol pre Pravdu expert na európske právo Alexander Hoogenboom z Maastrichtskej univerzity.

Britský premiér David Cameron tvrdí, že voľný pohyb osôb v EÚ má byť menej slobodný, podpredsedníčka Európskej komisie Viviane Redingová mu odpovedá, že je to právo, o ktorom sa nedá diskutovať. Zdá sa však, že už o ňom debatujeme.
Súhlasil by som však s Redingovou. Otázka voľného pohybu osôb sa podľa mňa nedá oddeliť od myšlienky a ideálu európskeho občianstva.

Prečo to s tým spájate?
Bez ohľadu na to, čo je podstatou tejto niekedy kontroverznej predstavy, vo svojej podstate zahŕňa slobodu pohybu a bydliska. Dá sa to spojiť s preambulou Zmluvy o Európskej únii, ktorá hovorí o procese čoraz užšieho spojenectva medzi národmi Európy. To sa deje prostredníctvom vzájomného pôsobenia a „zmiešavania“ sa medzi nimi.

Práve s ohľadom na právo na voľný pohyb osôb môžeme dôjsť k vzájomnému porozumeniu, pestovaniu dôvery a možno aj rozpracovaniu spoločných hodnôt. Budovanie európskeho konsenzu na základe pôsobenia jedných na druhých má silnú filozofickú tradíciu, ale je založené aj na praktických skúsenostiach. V krátkosti sa dá povedať, že základné slobody sú jednoducho základné. Sú spojené s európskym projektom, a teda by sme ich nemali vnímať ako niečo do diskusie. Nie v tom zmysle, ako sa zdá, že to chápe Cameron.

Čo mu vyčítate?
Cameron špeciálne hovorí o obavách zo sociálnej turistiky a zneužívania sociálneho systému. Bolo by však dobré pripomenúť si, že princíp nediskriminácie na základe štátnej príslušnosti je založený na dvoch cieľoch. Jedným je ochrana migrantov zo štátov EÚ v krajine únie, do ktorej prídu. Druhým, a ten sa menej spomína, je aj ochrana domácej pracovnej sily pred sociálnym dumpingom. Je to teda nástroj, ktorý má brániť využívaniu imigrantov z iných krajín EÚ. Zároveň však chráni miestne obyvateľstvo pred tými, čo nemajú škrupule. Ak by sme chceli rokovať o rozsahu tohto princípu, nemali by sme na to zabúdať.

Má voľný pohyb osôb v EÚ aj nejaké jednoznačné negatíva?
Okrem populistickej rétoriky a neoficiálnych historiek existuje o tom len pramálo dôkazov. Väčšina štúdií pomerne jasne súhlasí s tým, že voľný pohyb osôb má dlhodobý pozitívny vplyv na Európsku úniu ako celok a aj na členské štáty.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Európa #voľný pohyb #James Cameron #Európania