Chorvátski veteráni majú podpisy pre referendum o Srboch

Petícia žiadajúca vypísanie referenda o obmedzení menšinových práv pre Srbov žijúcich v Chorvátsku má dostatok hlasov, aby si vymohla referendum.

07.12.2013 16:05
debata (29)

Potvrdili to v piatok chorvátski veteráni balkánskej vojny spred 20 rokov. Tí odmietajú, aby znepriatelení etnickí Srbi mali na územiach, kde tvoria minimálne 30 percent populácie, nárok na menšinové práva, na ktorých trvá Európska únia. Nespokojnosť so situáciou sa prejavila krátko po júlovom vstupe krajiny do EÚ vlnou násilného odporu voči srbským nápisom v cyrilike v meste Vukovar. Ten sa stal jedným z najväčších symbolov boja Chorvátov za nezávislosť počas balkánskych vojen z 90. rokov.

Chorvátsky premiér Zoran Milanovič však už avizoval, že takéto ľudové hlasovanie sa, kým on bude premiérom, neuskutoční. Veteráni to však odmietajú a budúcu stredu chcú 650-tisíc podpisov odovzdať parlamentu so žiadosťou o zmenu zákona o nároku na uplatnenie práv menšín. Populačný podiel žiadajú zvýšiť na 50 percent. Veteráni takto chcú nadviazať na decembrový, prvý petíciou vyvolaný plebiscit. Chorváti v ňom podporili ústavný zákaz homosexuálnych manželstiev v krajine.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #Chorvátsko #refendum