Ukrajinská vláda dostala od demonštrantov ultimátum

Ukrajinská opozícia po veľkej protivládnej demonštrácii v Kyjeve zablokovala niekoľko vládnych budov.

08.12.2013 13:00 , aktualizované: 09.12.2013 08:01
Kyjev, protest, Lenin Foto: ,
Demonštranti počas protestov strhli v Kyjeve sochu Vladimira I. Lenina.
debata (270)

Stúpenci jedného z proeurópskych opozičných predákov, boxerského majstra sveta v ťažkej váhe Vitalija Klička uzavreli ulice a chodníky barikádami z kmeňov stromov, osobných áut a veľkých stanov. Na Námestí nezávislosti v centre metropoly napriek mrazivým teplotám v stanoch naďalej zotrváva veľké množstvo ľudí.

„Robíme to preto, aby prezident Viktor Janukovyč konečne vypočul naše požiadavky,“ povedal podľa DPA Kličko, ktorý stúpencov opozície navštívil spoločne so svojím bratom.

K zablokovaniu celej kyjevskej vládnej štvrti, kde sa nachádzajú úrady vlády, prezidenta i parlamentu, už skôr vyzval ďalší z hlavných predstaviteľov opozície Arsenij Jaceňuk. Ukrajinská kontrarozviedka (SBU) oznámila, že niektorých opozičných predákov vyšetruje pre podozrenie z pokusu o prevrat.

Web voiceofrussia.com v pondelok s odvolaním sa na ukrajinské médiá informoval, že opozícia hrozí zablokovaním prezidentskej rezidencie, pokiaľ nebude do 48 hodín rozpustená vláda premiéra Mykola Azarovova, zadržaný minister vnútra a prepustení politickí väzni.

Strhli sochu Lenina

Státisíce Ukrajincov protestujú v Kyjeve proti vláde a prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi. Organizátori hovorili až o milióne protestujúcich, tí žiadajú návrat k integračnému procesu s Európskou úniou. Demonštranti v centre Kyjeva strhli sochu boľševického vodcu Vladimira I. Lenina. Ukrajinská bezpečnostná služba medzitým podľa agentúry AP oznámila, že niektorých opozičných predákov podozrieva z pokusu chopiť sa moci. Opozícia vzápätí varovala vládu pred vyhlásením výnimočného stavu.

Trosky sochy ľudia následne počas skandovania „Sláva Ukrajine“ rozbili pomocou kladív. Socha na Besarabskom námestí, ktoré je vzdialené približne 700 metrov od námestia Nezávislosti, mala podľa Reuters symbolický význam, pretože zdôrazňovala spoločnú históriu s Ruskom.

Agentúra Interfax krátko pred 11.00 SEČ uviedla, že na námestí Nezávislosti boli tisíce ľudí a na miesto prúdili ďalšie. Väznená líderka opozície Julia Tymošenková v posolstve, ktoré prečítala jej dcéra Jevhenija, vyzvala na okamžitý odchod prezidenta Viktora Janukovyča. „Naším cieľom je okamžitý odchod ukrajinského prezidenta,“ zdôraznila Jevhenija z matkinho posolstva obrovskému množstvu jej stúpencov. Dav v reakcii zaburácal hromovým skandovaním „demisia, demisia“.

„Nevzdávajte sa, neustupujte, nesadajte si k rokovaciemu stolu s mocou, ktorá má na rukách krv,“ čítala ďalej. „Teraz máme na výber medzi skorumpovanou diktatúrou a návratom domov, do Európy. Nebezpečenstvo nášho návratu do stredovekej diktatúry je oveľa väčšie,“ varovala prostredníctvom svojej dcéry Tymošenková. „Janukovyč asociačnú dohodu s Európskou úniou nikdy nepodpíše, rozhodol sa pripojiť ku klubu diktátorov,“ dodala.

Kličko: Veríme, že vyhráme

Šéf opozičného zoskupenia hnutia Udar Vitalji Kličko bol zjavne spokojný s vysokou účasťou ľudí na nedeľnej demonštrácii. „Toto je rozhodujúci okamih, kedy sa tu zhromaždili všetci Ukrajinci, ktorí nechcú žiť v krajine, kde vládne korupcia a nie je spravodlivosť,“ vyhlásil. „Budeme bojovať a veríme, že vyhráme,“ dodal.

Šéf Udaru Vitalijj Kličko vyjadril spokojnosť... Foto: SITA/AP, Alexander Zemlianichenko
Vitalij Kličko Šéf Udaru Vitalijj Kličko vyjadril spokojnosť nad účasťou protestujúcich nedeľnej demonštrácie.

Ďalší z hlavných predstaviteľov opozície Arsenij Jaceňuk, predák strany Tymošenkovej Vlasť, vyzval demonštrantov, aby zablokovali celú vládnu štvrť Kyjeva, kde sa nachádzajú úrady vlády, prezidenta i parlamentu. „Rozšírime demonštrácie, budeme bojovať až do nášho víťazstva, budeme bojovať za to, v čo veríme,“ pridal sa v bojovom pokriku ku Kličkovi.

Napriek mrazivému počasiu aj noc zo soboty na nedeľu mnohí demonštranti strávili na námestí v improvizovanom stanovom mestečku, kde nechýbajú rozložené ohne a poľné kuchyne. Dobrovoľníci roznášali horúci čaj a obložené chleby a na námestí vystupovali hudobné skupiny. V rukách demonštrantov sú podľa agentúry Interfax ukrajinské zástavy a vlajky Európskej únie, objavujú sa tiež červeno-čierne zástavy ukrajinských nacionalistov a symbolika rôznych opozičných strán.

Barroso telefonoval s Janukovyčom

Predseda Európskej komisie José Barroso v nedeľu pre udalosti na Ukrajine telefonicky hovoril s Janukovyčom. Podľa tlačového oznámenia komisie Barroso nabádal prezidenta na dialóg s opozíciou v záujme nájdenia východiska z napätej situácie, na rešpektovanie občianskych slobôd a na maximálnu zdržanlivosť.

Taktiež uviedol, že nadchádzajúci týždeň príde do Kyjeva šéfka diplomacie EÚ Catherine Ashtonová, aby pomohla dospieť k riešeniu. Barroso tiež pripomenul, že EÚ má naďalej záujem podpísať s Ukrajinou dohodu o pridružení a o voľnom obchode.

Pravoslávny kňaz rozdáva na námestí... Foto: Reuters, VASILY FEDOSENKO
Kyjev, demonštrácia Pravoslávny kňaz rozdáva na námestí Nezávislosti v Kyjeve prijímanie veriacim.

Séria protivládnych demonštrácií prepukla v metropole aj v ďalších ukrajinských mestách po tom, čo prezident Viktor Janukovyč koncom novembra odmietol podpísať pripravenú asociačnú dohodu medzi Ukrajinou a Európskou úniou. Opozícia žiada demisiu vlády aj prezidenta. Nespokojnosť opozičných predstaviteľov ešte vzrástla, keď Kyjev začal vyjednávať s Moskvou o takzvanom strategickom partnerstve.

„Ak prezident Viktor Janukovyč zapredá krajinu Rusku, zažije doposiaľ nevídanú vlnu ľudového hnevu," varoval na sobotňajšom zhromaždení v Kyjeve Arsenij Jaceňuk, predák opozičnej strany Vlasť väznenej expremiérky Julie Tymošenkovej.

270 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Rusko #Kyjev #Viktor Janukovyč #Ukrajina