Netanjahu: Konflikt s Iránom treba riešiť vojensky

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu stále preferuje "vojenské riešenie" v súvislosti s kontroverzným iránskym jadrovým programom.

08.12.2013 21:15
Nentanjahu Foto:
Benjamin Netanjahu.
debata (52)

Naznačil to v nedeľu na pôde washingtonskej mimovládnej organizácie Brookings Institution. Židovský štát podľa Netanjahua zdieľa „uprednostňovanie“ diplomacie presadzované americkým prezidentom Barackom Obamom. „Ale aby diplomacia uspela, musí byť podporená silovými činmi a vierohodnou vojenskou hrozbou,“ myslí si šéf izraelskej vlády.

Teherán sa so svetovými mocnosťami v novembri dohodol na obmedzení svojich jadrových aktivít výmenou za zmiernenie sankcií. Irán súhlasil s užšou spoluprácou s medzinárodnými inšpektormi, ktorí budú dohliadať na čiastočné zastavenie procesu obohacovania uránu. Teherán súhlasil s tým, že prestane obohacovať urán nad úroveň 20 percent, čo je hranica, za ktorou už je podľa odborníkov možné uskutočňovať výskum vedúci ku skonštruovaní jadrovej zbrane. Izrael dohodu ostro skritizoval a vyjadril skepsu nad tým, že islamská republika ju bude dodržiavať aj v praxi.

52 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Irán #Benjamin Netanjahu