Janukovyč prepustí demonštrantov, opozícia na rokovanie neprišla

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč prisľúbil prepustiť zadržaných kyjevských demonštrantov a zároveň potrestať vinníkov, ktorí počas demonštrácií prekročili zákon.

10.12.2013 09:40 , aktualizované: 20:42
Juščenko, Janukovič, Kravčuk, Kučma Foto: ,
Stretnutie za okrúhlym stolom. Zľava: Viktor Juščenko, Viktor Janukovyč, Leonid Kravčuk a Leonid Kučma.
debata (13)

Varoval však, že výzvy na revolúciu „ohrozujú národnú bezpečnosť“. Vyplýva to z vyjadrení účastníkov utorkovej schôdzky medzi Janukovyčom a jeho tromi predchodcami v prezidentskom ú­rade.

Viac ako dvojtýždňové vrenie v kyjevských uliciach je výsledkom Janukovyčovho rozhodnutia nepodpísať pripravenú dohodu s Európskou úniou, ktorá by Ukrajinu vzdialila od Ruska a priblížila Západu. Situáciu vyhrotil policajný zákrok na kyjevskom námestí Nezávislosti s desiatkami zranených a zatknutých. Bez potýčok sa ale neobišli ani následné protesty pred sídlom prezidentskej kancelárie.

„Vinníci musia niesť zodpovednosť,“ povedal Janukovyč a podľa agentúry ITAR-TASS dodal, že mu ide o potrestanie „vinníkov z oboch strán“, teda demonštrantov aj policajtov, ak počas protestov porušili zákon.

Prezident už podľa agentúry Interfax požiadal generálneho prokurátora o okamžité prepustenie tých zadržaných demonštrantov, ktorí sa nedopustili závažnejších prehreškov. „Myslím, že sa táto otázka bude riešiť. Ťažko povedať, koľko ľudí bude prepustených, ale rozhodne budú oslobodení tí, ktorí majú malé deti, mladé rodiny. Na všetko sa bude prihliadať,“ dodal.

Janukovyč uviedol, že nastal čas otočiť „zahanbujúcu stránku“ v ukrajinských dejinách, čím zrejme myslel státisícové demonštrácie v centre Kyjeva po kontroverznom policajnom zákroku. Agentúra Reuters však upozornila, že Janukovyč nenaznačil žiadnu zmenu vo svojej politike, ani ochotu vypočuť volanie opozície po odstúpení vlády a o usporiadanie predčasných volieb. Šéf štátu neoznámil ani žiadne podrobnosti k piatkovým rokovaniam s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ktoré vyvolali u opozície podozrenie, že je krajina vťahovaná do colnej únie vedenej Ruskom, namiesto pridruženia k EÚ.

Janukovyč podľa britskej spravodajskej stanice BBC prisľúbil pravdepodobne v stredu vyslať do Bruselu delegáciu na čele s prvým vicepremiérom Serhijom Arbuzovom kvôli rokovaniam o asociačnej dohode s Európskou úniou. Tá by podľa bývalého prezidenta Leonida Kravčuka mohla byť, za istých podmienok, podpísaná v marci.

Opozícia vraj nedostala pozvanie

Janukovyč ale tiež vyhlásil, že Ukrajina sa bez tesných hospodárskych vzťahov s Ruskom nezaobíde. „Nemôžeme hovoriť o budúcnosti bez rokovania o obnove obchodných vzťahov s Moskvou,“ povedal. Schôdza štyroch prezidentov bola podľa hovorkyne exprezidenta Viktora Juščenka zamýšľaná ako „prvý krok na zvolanie celonárodného okrúhleho stola za účasti prezidentov, opozície, mládeže a zástupcov občianskej spoločnosti“.

K rokovaciemu stolu v kyjevskom Paláci kultúry sa ale nedostavil nikto z opozičných vodcov. Podľa predsedu opozičnej strany Udar Vitalija Klička, opozícia nedostala žiadne pozvanie. Na rokovanie je navyše ochotná pristúpiť v okamihu, keď za okrúhly stôl zasadnú aj predstavitelia krajín Európskej únie a rokovanie bude mať presný a vopred dohodnutý program.

Razantne odmietol guľatý stôl poslanec opozičnej strany Vlasť Mykola Tomenko. „Politickí dôchodcovia o budúcnosti Ukrajiny rozhodovať nebudú,“ vyhlásil o angažovaní sa bývalých prezidentov. V štábe opozície v kyjevskej odborovej centrále sa v utorok s opozičnými vodcami Kličkom, Arsenijom Jaceňukom a Olehom Ťahnybokom stretla námestníčka amerického ministra zahraničia Victoria Nulandová. Po schôdzke novinárom bez ďalších podrobností povedala, že stretnutie bolo „veľmi plodné“.

O Ukrajine sa vyjadrí aj ruská Duma

Svoje slovo k vývoju na Ukrajine v utorok povie aj Moskva. Agentúra Interfax zverejnila výňatky z návrhu rezolúcie, ktorú majú na schôdzi prijať poslanci ruskej Štátnej dumy. Dokument dôrazne odsudzuje údajné zasahovanie západných politikov do vývoja na Ukrajine a vyzýva demonštrantov, aby v krajine obnovili ústavný poriadok.

„Nepovolené mítingy, blokovanie štátnych orgánov, okupácie administratívnych budov, pogromy a ničenie historických pamätníkov môžu mať veľmi negatívnym hospodárske a politické následky pre ukrajinské obyvateľstvo,“ varuje návrh rezolúcie. „Zvláštne znepokojenie vyvoláva otvorené zasahovanie cudzích štátnych činiteľov do vnútorných záležitostí suverénnej Ukrajiny, ktoré je v rozpore so všetkými medzinárodnými normami,“ hovorí sa v dokumente.

Nočná policajná akcia v Kyjeve sa podľa policajnej správy zaobišla bez zatýkania. Širšie kyjevskej centrum a Námestie nezávislosti, ktoré v noci napriek päťstupňovému mrazu ďalej okupovali stovky opozičných aktivistov, strážia podľa denníka Segodňa asi 6 000 ozbrojených policajtov.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Janukovyč #demonštrácia #Ukrajina