Izrael, Jordánsko a Palestína sa spojili pre záchranu Mŕtveho mora

Po 11 rokoch rokovaní o možnostiach záchrany Mŕtveho mora, ktorého hladina nezadržateľne klesá, sa teraz pre jeho záchranu spojili Izrael, Jordánsko a palestínska samospráva.

10.12.2013 20:14
Mŕtve more Foto:
Mŕtve more.
debata

Ich zástupcovia podpísali v pondelok v sídle Svetovej banky vo Washingtone dohodu o spoločnom gigantickom projekte, ktorý má ochrániť Mŕtve more pred vysychaním, v dôsledku ktorého mu podľa odhadov expertov hrozí do roku 2050 zmiznutie. Zabrániť tomu má 180 kilometrov dlhé potrubie, ktoré bude privádzať do oblasti vodu z Červeného mora.

Mŕtve more leží 420 metrov pod hladinou svetového oceánu a je najnižšie položeným odkrytým miestom na zemskom povrchu. Toto bezodtokové slané jazero patrí k najväčším turistickým atrakciám Izraela a Jordánska. Okrem iného aj kvôli masívnemu odčerpávaniu vody z rieky Jordán sa ale jeho hladina každoročne znižuje bezmála o jeden meter.

V rámci uzavretej dohody, ktorú izraelský minister energetiky a vodných zdrojov Silvan Šalom označil za „historickú“, má potrubie vedúce väčšinou pod zemou privádzať z Červeného mora vodu nielen pre Mŕtve more, ale zároveň zlepšiť zásobovanie pitnou vodou v danej oblasti. V projekte, ktorého realizácia stojí podľa agentúry DPA až na 400 miliónov dolárov, sa preto počíta s dvoma odsoľovacími stanicami. Tie majú zabezpečiť, že z plánovaných 200 miliónov kubických metrov vody ročne odčerpávaných z Akabského zálivu, bude 80 miliónov upravených na pitnú vodu, ktorá sa bude rozdeľovať Jordánsku, Izraeli a Palestínčanom.

Hovorí sa aj o stovkách nových pracovných miest, ktoré má stavebný projekt rozpracovaný zhruba na päť rokov priniesť. Medzi ochrancov životného prostredia však naráža projekt „potrubného kanála medzi dvoma moriami“, ako ho označujú, na kritiku. Podľa nich v skutočnosti nejde o napĺňanie Mŕtveho mora. „Je to bežný projekt odsoľovania morskej vody,“ povedala podľa DPA Mira Edelsteinová z organizácie Friends of the Earth. Poukázala pritom na možné „nezvratné dôsledky“, ak by bol soľný rôsol vznikajúci pri výrobe pitnej vody zvádzaný do Mŕtveho mora.

Idea prepojenia Červeného a Mŕtveho mora siaha podľa DPA do 19. storočia. O možnosti vybudovať vodné potrubie sa intenzívnejšie diskutuje posledných zhruba 20 rokov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Jordánsko #Mŕtve more