Uruguaj prvý na svete povolil pestovanie, predaj aj užívanie marihuany

Uruguaj sa stal prvou krajinou sveta, ktorá legalizovala pestovanie, predaj aj užívanie marihuany. Zákon, ktorý má podľa zámerov vlády obmedziť počet narkomanov a predovšetkým násilie v spojitosti s drogami, definitívne schválil uruguajský Senát.

11.12.2013 19:32
marihuana, droga, drogy, ľahké drogy, canabis Foto:
Ilustračné foto
debata (7)

Špecializovaná agentúra OSN varovala, že tým Uruguaj porušuje medzinárodné pravidlá a škodí verejnému zdraviu. Uruguajský prezident José Mujica hájil úplnú legalizáciu marihuany s tým, že svetová vojna proti drogám zlyhala a že vláda sa snaží len regulovať a zdaniť trh, ktorý už existuje, ale ovládajú ho zločinci. „Darovali sme tento trh pašerákom drog a to je ešte ničivejšie ako droga samotná, pretože rozkladá celú spoločnosť,“ povedal osemdesiatročný prezident argentínskej agentúre Telam.

Agentúra OSN pre kontrolu návykových látok (OICS) so sídlom vo Viedni uruguajský zákon odsúdila. Podľa jej predsedu Raymonda Yansa tak Uruguaj vedome porušil právne ustanovenia, ktoré sa prijali na medzinárodnej úrovni. Pripomenul, že Uruguaj napríklad podpísal medzinárodný dohovor o omamných prostriedkoch z roku 1961.

Yans je tiež presvedčený, že zákon neberie ohľady na zdravie obyvateľov. Konzumácia marihuany môže mať podľa neho obzvlášť škodlivé vplyvy na mladých ľudí. „Fajčiť marihuanu je rakovinotvornejšie ako fajčiť tabak,“ vyhlásil s odvolaním sa na vedecké poznatky šéf OICS, ktorého citovala agentúra AFP. Očakávané zníženie kriminality, ktorým sa autori zákona ohradzujú, podľa neho naopak spočíva len na nepodložených hypotézach.

Niektoré ďalšie štáty povoľujú užívanie marihuany alebo jej pestovanie na lekárske účely, prípadne jej predaj. Uruguaj je prvou krajinou, v ktorej bude legálny a regulovaný celý cyklus od pestovania až po užívanie tejto drogy.

Zákon by mal začať platiť o 120 dní. Uruguajci nad 18 rokov potom budú môcť doma vypestovať šesť rastlín za rok, čo je zhruba 480 gramov marihuany. Rovnako tak môžu vytvárať kluby s 15 až 45 členmi, kde môžu vypestovať až 99 rastlín za rok.

Registrovaní užívatelia budú môcť kúpiť až 40 gramov drogy v lekárňach, ktoré budú mať príslušnú licenciu. Uruguajské úrady tiež do 120 dní musia vytvoriť agentúru pre kontrolu drog, ktorá bude regulovať štandardy pre pestovanie marihuany, bude stanovovať ceny a sledovať spotrebu.

Stúpencom marihuany je aj prezident Mujica Relatívne malý Uruguaj, ktorý má 3,3 milióna obyvateľov, patrí k najliberálnejším a najbezpečnejším krajinám v Južnej Amerike. Nezažíva rovnaké násilie okolo drog ako Mexiko alebo Kolumbia, ale tretinu väzňov tvoria ľudia, ktorí sa podieľali na pašovaní marihuany z Paraguaja a kokaínu z Bolívie.

Výsledky uruguajského experimentu budú sledovať ďalšie juhoamerické krajiny, ktoré sa stretávajú s násilím v spojitosti s pašovaním a obchodom s kokaínom a ďalšími drogami. Miestni politici čoraz viac zvažujú určitú legalizácii ako možný spôsob, ako toto násilie obmedziť.

Snemovňa reprezentantov uruguajského parlamentu schválila zákon už v júli, v utorok ho pomerom 16 hlasov ku 13 podporil Senát. Ľavicový prezident Mujica, ktorý býval väznený ako veliteľ ozbrojených povstalcov a zákon aktívne presadzoval, ho podpíše ešte v stredu.

Pri budove parlamentu hlasovanie oslavovali stúpenci legálnej marihuany s jamajským vlajkami na počesť známeho speváka a propagátora marihuany Boba Marleyho. Avšak nový prístup k marihuane má v Uruguaji množstvo odporcov a podľa nedávneho prieskumu je proti legalizácii 58 percent Uruguajčanov. Ešte v júni to bolo 68 percent. Kritici tvrdia, že sa teraz nielen zvýši spotreba marihuany, ale otvoria sa aj dvere k širšiemu užívaniu tvrdších drog.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #drogy #Uruguaj #marihuana #pestovanie