Česká vláda poteší aj Slovákov

Lepšie platy pre najmenej zarábajúcich, zlacnenie niektorých tovarov, okresanie poplatkov v zdravotníctve - to sú hlavné zmeny, ktoré majú v Česku pocítiť radoví ľudia.

12.12.2013 09:33
Bohuslav Sobotka Foto: ,
Sociálnej demokracii sa podarilo presadiť do koaličnej dohody viacero dôležitých sľubov v sociálnej oblasti. Na snímke u októbra tohto roku líder strany Bohuslav Sobotka debatuje s obyvateľkami Brna počas predvolebného stretnutia.
debata (1)

S reformami počíta vznikajúca vláda sociálnej demokracie, hnutia ANO a ľudovcov. Vyplýva to z koaličnej dohody, o ktorej informovali denníky Mladá fronta Dnes a Lidové noviny.

Niektoré plány môžu vyznieť zaujímavo aj pre slovenských občanov. Potešiť by sa mohli tí, ktorí napríklad jazdia za prácou do Česka z blízkeho pohraničia a dostávajú minimálnu mesačnú mzdu. V súčasnosti predstavuje 8 500 českých korún (Kč), čo je v prepočte 309 eur. „Postupne sa má zvýšiť na 40 percent priemernej mzdy. Tá je teraz viac ako 25-tisíc Kč, takže minimálna mzda by mala dosiahnuť 10-tisíc Kč hrubého príjmu,“ napísala Mladá fronta Dnes. Po novom by to bolo v prepočte 363 eur (na Slovensku je to takmer 338 eur, od roku 2014 to bude 352 eur).

Slováci, ktorí počas návštevy Česka nevynechajú vstup do kníhkupectiev, ušetria na nákupoch. Koalícia plánuje znížiť daň z pridanej hodnoty (DPH). V súčasnosti sa na knihy uplatňuje znížená 15-percentná, po novom má byť 5 percent. Napríklad kniha, ktorú si predajca cení na 500 Kč, stojí teraz s DPH 575 Kč. Po zmene by mala zlacnieť na 525 Kč, čo je o 50 korún menej. Zníženie DPH sa má vzťahovať aj na lieky, detskú výživu a plienky. Na zlacnenie vrátane kníh si však treba počkať, pretože táto nižšia daň začne platiť od roku 2015.

Spomínané zmeny sú výsledkom snahy sociálnej demokracie, ktorá zvíťazila v predčasných parlamentných voľbách. Ľavica by chcela zájsť ešte ďalej, ale hnutie ANO miliardára Andreja Babiša odmieta výrazný zásah do daňového systému. Znamená to, že budúci premiér Bohuslav Sobotka nemohol presadiť niektoré zámery. „Neprešiel návrh progresívne zdaniť príjmy fyzických osôb,“ poznamenala Mladá fronta Dnes. Nezavedie sa ani špeciálna daň pre banky, telekomunikačné a energetické spoločnosti.

Sobotka je napriek tomu spokojný. Naznačil, že je zvlášť rád, že už sa nebude platiť za návštevu u lekára a za vypísanie receptu, čo presadila niekdajšia pravicová vláda. „Navyše sme otvorili cestu k tomu, aby sa znovu nezavádzali poplatky za pobyt v nemocnici,“ zdôraznil podľa Lidových novín.

Spokojnosť cítiť aj v tábore dvoch zvyšných členov koalície. ANO si napríklad pochvaľuje, že sa nezvýšia dane pre firmy. Ľudovci sú spokojní, že koaličná dohoda podporí rodiny a penzistov. Pracujúcim dôchodcom sľúbili vrátiť daňovú úľavu.

Koaličný trojlístok očakáva, že dohodu podpíšu všetci ich poslanci. Dotiahnuť do konca treba ešte rozdelenie ministerských kresiel. Sobotkovci ich chcú osem, o jedno menej by mali mať babišovci. Ľudovci dostali ponuku riadiť dve ministerstvá, čo sa im zdá málo. Nepozdáva sa im pritom, že by nemali viesť rezort poľnohospodárstva.

Zámery koalície

  • Od roku 2015 sa zníži DPH na lieky, knihy, detskú výživu a plienky. Uvažuje sa, že táto daň bude 5-percentná.
  • Zruší sa poplatok 30 českých korún za návštevu u lekára a za recept. (Na pohotovosti sa zachová platba 90 Kč.)
  • Postupne sa zvýši minimálna mzda, ktorá by mala dosiahnuť úroveň 40 percent priemerného platu.
  • Vráti sa daňová úľava pre pracujúcich penzistov, ktorú zrušila pravicová vláda.
  • Druhý dôchodkový pilier sa má zrušiť v roku 2017 – zlúčením s masovo využívaným penzijným pripoistením.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #česká vláda #Česko #platy #ANO