Americký moderátor kritizoval USA urážaním Slovenska. Máme sa smiať alebo uraziť?

Populárny moderátor americkej zábavnej televíznej show The Daily Show Jon Stewart sa v jednej zo svojich posledných relácií zamýšľal nad umiestnením školákov USA v medzinárodnom testovaní PISA. USA skončili na 36. mieste hneď za Slovenskom, čo moderátora podnietilo k poznámke, že ľutuje každú krajinu, ktorá v rebríčkoch skončí tesne pred Amerikou. "Takáto krajina sa používa ako štandard toho, ako hlboko sme klesli," uviedol Stewart známy svojím drsným čiernym humorom.

12.12.2013 17:02
Jon Stewart Foto:
Americký moderátor Jon Stewart v relácii The Daily Show krátko, no zato s chuťou a bez servítky, hovoril o Slovensku.
debata (248)

V ďalšom prívale viet skarikoval Slovensko spôsobom, pri ktorom diváci The Daily Show burácali smiechom. Smiali by sa aj Slováci, prišli by do rozpakov, alebo by sa urazili, keby si vypočuli simultánny preklad Jona Stewarta? Ponecháme to na čitateľov a uvádzame tri hodnotenia Slovenska očami amerického moderátora, za vulgarizmy sa ospravedlňujeme:

„Títo ***** ľudia jedia vlastné zvratky,“ predstavil moderátor obyvateľstvo Slovenskej republiky.

„Som si istý, že ich prezident je krava!“ povedal Stewart a za jeho chrbtom sa za rečníckym pultom so slovenským štátnym znakom v strede medzi dvomi slovenskými zástavami zjavila čierno-biela strakatá krava.

A do tretice: „Ich hlavným exportom sú vetry" – V zmysle telesných plynov, pejoratívny výraz prdy -, uzavrel Stewart a za jeho chrbtom sa zjavila drevená prepravka s názvom príslušnej exportnej položky. Žeby niečo počul o slovenských problémoch s emisiami? No, skor nie, ako áno.

Po tejto krátkej, asi dvojminútovej eskapáde sa potom venoval problémom Američanov s ich gramotnosťou.

Jon Stewart (1962) je známy americký politický satirik, televízny moderátor, herec, ktorý odštartoval svoju kariéru v obľúbenom komediálnom žánri stand-up comedy. Moderuje zábavnú show The Daily Show na kanáli Comedy Central. V jeho programe sa vystriedal rad známych osobností politického aj spoločenského života, ale aj zahraniční hostia, napríklad pakistanská školáčka Malala Júsufzaiová, ktorá obdržala nedávno Sacharovovu cenu za slobodu myslenia.

248 debata chyba
Viac na túto tému: #PISA #The Daily Show #Jon Stewart