ČSSD schválila vládnu koalíciu

Líder sociálnych demokratov Bohuslav Sobotka obhájil na zasadnutí širšieho vedenia ČSSD vládu s ANO a ľudovcami. Ústredný výkonný výbor strany ju jednomyseľne schválil.

14.12.2013 18:06
Andrej Babiš, Bohuslav Sobotka Pavel Bělobrádek Foto: ,
Lídri novej českej koalície: Zľava Andrej Babiš (ANO), Bohuslav Sobotka (ČSSD) a Pavel Bělobrádek (KDU-CSL).
debata

Širšie vedenie ČSSD dalo v sobotu koalícii zelenú i bez vnútrostraníckeho referenda, ktoré pôvodne Sobotka zvažoval. „Už je na čase, aby vznikla vláda, ktorá má mandát z demokratických volieb,“ uviedol Sobotka s tým, že nechce, aby sa súčasné provizórium preťahovalo. Už v nedeľu budú o vyrokovanej koaličnej zmluve hlasovať ľudovci z KDU-ČSL, ANO ju schvaľuje budúci týždeň. Vtedy sa bude hovoriť aj o personálnom zložení vlády, informuje spravodajský portál iDNES.cz.

Česká strana sociálne demokratická (ČSSD), hnutie ANO miliardára Andreja Babiša a konzervatívna KDU-ČSL v piatok predstavili detaily koaličnej zmluvy, na ktorej sa dohodli ešte deň predtým. Rozdelenie jednotlivých vládnych kresiel ešte nie je isté, premiérom by však mal byť líder sociálnych demokratov Sobotka. Babiš zase zabojuje o rezort financií a chcel by byť aj vicepremiérom.

ČSSD podľa očakávaní vyhrala októbrové české predčasné voľby, no iba so ziskom 20,5 percenta. Strana ANO miliardára Andreja Babiša skončila druhá s takmer 19 percentami a komunisti tretí s 15 percentami.

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #ČSSD #Sobotka #ANO #KDU-ČSL