Hagia Sofia: Z múzea mešita?

Nebolo by to vraj veľká novinka. Veď sa to už stalo predtým. V novembri pripomenul turecký vicepremiér Bulent Arinc, že dva bývalé kresťanské chrámy s názvom Hagia Sofia sa v uplynulom období pod jeho dohľadom zmenili na mešity.

17.12.2013 11:00
Hagia Sofia, Turecko, Istanbul Foto: ,
Hagia Sofia v Istanbule: Najprv byzantský chrám, potom mešita a dnes múzeum.
debata (9)

Jeden v Izniku a druhý v Trabzone. A to isté by si Arinc predstavoval aj pre najslávnejšiu Hagiu Sofiu v Istanbule. Chrám spája kresťanské a moslimské tradície a je od roku 1985 zapísaný v zozname svetového kultúrneho dedičstva. Múzeom je dokonca už 78 rokov.

Hagia Sofia bola pôvodne byzantský chrám. Vysvätili ho v roku 537. Po dobytí Konštantínopolu otomanským panovníkom Mehmetom II. ho premenili ho mešitu, postupne k nemu pribudli minarety. „Pozeráme sa na úbohú Hagiu Sofiu. Dúfame, že sa už čoskoro bude znovu usmievať,“ vyhlásil Arinc v novembri vo svojej reči neďaleko chrámu.

„Viacero starých kostolov sa v poslednom čase zmenilo v Turecku na mešity. Či to bude osud aj Hagie Sofie, sa ešte uvidí,“ reaguje expert na vzťahy EÚ a Turecka Dimitris Tsaruhas z Bilkentskej univerzity v Ankare. „Je však isté, že podobné diskusie pomáhajú vláde upevňovať podporu od nacionalistov a islamistov. Odrážajú aj rastúcu sebadôveru, ktorú Turecko má. Tá je do veľkej miery založená na ekonomickom výkone. Vláda si je však vedomá, že taký krok by bol kontroverzný v zahraničí. Nebude sa preto so zmenou Hagie Sofie ponáhľať,“ uviedol pre Pravdu Tsaruhas.

Pravdepodobné plány urobiť z múzea mešitu však už zaujali medzinárodné organizácie. „Centrum svetového dedičstva UNESCO požiadalo Turecko, aby poskytlo viac informácií o plánoch, ktoré má s Hagiou Sofiou. Čakáme na odpoveď, preto to nemôžeme komentovať, kým nevieme viac,“ reagoval podľa spravodajskej stránky The Daily Beast zástupca UNESCO Roni Amelan.

Stranu spravodlivosti a rozvoja (AKP) pod vedením premiéra Recepa Tayyipa Erdogana sekulárne orientovaní Turci kritizujú za to, že sa snaží presadiť vplyv islamu na spoločnosť. Ankara napríklad obmedzila posledných mesiacoch predaj alkoholu a povolila ženám vo verejných úradoch nosiť šatky. Zmenu Hagie Sofie z múzea na mešitu by pravdepodobne veľká časť Turkov podporila. „V referende by za to hlasovalo 85 percent ľudí,“ vyhlásil v Istanbule pre The Daily Beast 29-ročný Murat Ozturk. Mihail Vasiliadis, šéfredaktor gréckeho denníka Apoyevmatini, ktorý vychádza v Istanbule, však pripomína, že Hagia Sofia je dôležitým symbolom celej pravoslávnej cirkvi. „Nie je potrebné sypať soľ do rán,“ varoval Vasiliadis pre agentúru AFP pred možnými zmenami.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #mešita #Istanbul #Hagia Sofia #kresťanské chrámy #minaret