Británia zničí časť sýrskych chemických látok

Veľká Británia na svojom území zničí časť sýrskych zásob chemických látok v rámci medzinárodného úsilia o likvidáciu sýrskych chemických zbraní.

20.12.2013 18:07
debata

Má ísť o 150 ton dvoch priemyselných chemikálií. Londýn tiež poskytne vojenské plavidlo ako ozbrojený sprievod dánskym a nórskym nákladným lodiam, ktoré chemické látky zo Sýrie vyvezú. Informovalo o tom britské ministerstvo zahraničia.

Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW) prijala plán zničenia sýrskych chemických zbraní mimo Sýriu do polovice roka 2014. Sýria má odhadom okolo 1 300 ton chemických bojových látok a chemikálií potrebných na ich výrobu.

Látky, ktorých sa ujme Británia, sú používané vo farmaceutickom priemysle. V Británii majú byť prevezené do priemyselného zariadenia, kde ich spália a zničia, uviedlo britské ministerstvo zahraničia.

„Je dôležité zdôrazniť, že sú to chemické látky, nie chemické zbrane,“ oznámilo ministerstvo. Obe látky sú podľa neho vysoko toxické len v prípade, že sú zmiešané. Potom z nich vzniká nervový plyn. Chemikálie zo Sýrie transportujú každú zvlášť.

Spojené štáty sa už koncom novembra ponúkli, že zničia časť sýrskych chemických zbraní priamo na jednej zo svojich lodí na mori pomocou hydrolýzy. Británia tiež oznámila, že Američanom poskytne špeciálnu techniku ​​na pomoc pri transporte materiálu.

Zapojenie sa do likvidácie týchto nebezpečných sýrskych zásob prisľúbili tiež Rusko, Čína, Dánsko, Nórsko a Fínsko. Česká republika poskytne 2,6 milióna korún finančnej pomoci na likvidáciu chemických zbraní v Sýrii. Komplexné a bezprecedentné operácie zacielené na zničenie sýrskych zásob chemických zbraní sú výsledkom potvrdeného použitia chemických zbraní na predmestí Damasku tento rok 21. augusta. Podľa Washingtonu pri útoku zomrelo na 1 400 ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Sýria #chemické zbrane #Organizácia pre zákaz chemických zbraní #OPCW