Uganda potrestá homosexualitu doživotím

Gejovia a lesby v Ugande vkročia do roku 2014 s obrovským strachom. Parlament tohto afrického štátu prijal návrh zákona, ktorý prísne postihuje homosexualitu.

21.12.2013 11:00
debata (17)

V niektorých prípadoch by dokonca súdy mohli vyniesť doživotné tresty. Príslušníci sexuálnej menšiny prepadávajú panike, upozornil Frank Mugisha, ktorý šéfuje združeniu, čo obhajuje ich práva. „Títo ľudia majú obavu chodiť po uliciach, lebo vedia, ako Uganďania radi berú zákon do vlastných rúk,“ zdôraznil. Homosexualita je v tejto krajine protizákonná a nová právna norma ešte viac ohrozí gejov a lesby.

Návrh zákona pôvodne počítal až s trestom smrti za homosexuálny styk s neplnoletými. Parlament to „zmiernil“ na doživotie. Podobne to platí v prípadoch homosexuálov, ktorí sú nakazení aidsom. Nižšie tresty môžu súdy vyniesť za propagáciu homosexuality.

Komunita gejov a lesieb má poslednú nádej, že zákon sa nestane súčasťou života. Stalo by sa to vtedy, keby ho nepodpísal prezident Yoweri Museweni.

Parlament súhlasil s prísnym návrhom aj napriek tomu, že Ugande hrozí zastavenie pomoci od mnohých západných štátov. Nemecko napríklad už siahlo na finančné zdroje pre túto africkú krajinu. Rozhodlo sa tak, keď sa objavil návrh tohto zákona.

Tí, čo súhlasili s trestaním homosexuality, tvrdia, že je to potrebná vec. „Homosexuáli zo Západu ohrozovali ugandské rodiny, nabádali tunajšie deti, aby žili ako gejovia a lesby,“ vyhlásil predkladateľ návrhu, poslanec David Bahati.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #väzenie #homosexualita #gej #doživotie #Uganda