V Česku vyjednali koalíciu, ľudovci vzali ponúknuté rezorty

Česko má na tretí pokus návrh vládnej koalície. Strany ANO, ČSSD a KDU-ČSL si v sobotu rozdelili ministerské posty.

21.12.2013 21:13
ČR Praha voľby parlamentné ČSSD Foto: ,
Bohuslav Sobotka, šéf strany ČSSD, ktorá s KDU-ČSL a ANO vytvorí vládnu trojkoalíciu.
debata (2)

Ľudovci si nárokovali na dôležité rezorty. Z vyjednávaní obišli s ministerstvom poľnohospodárstva, kultúry a s jedným ministrom bez kresla, čo napokon odobril celoštátny výbor KDU-ČSL. Ďalším krokom bude riešenie konkrétnych mien na vyrokované posty a neskôr príprava programového vyhlásenia vlády.

„Keďže sme nezískali ministerstvo školstva, chceli by sme, aby náš minister bez kresla mal na starosti vedu, výskum a inovácie,“ uviedol predseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek pre televíziu Nova. Usilovať sa budú aj o námestníkov v iných rezortoch. Informuje o tom portál idnes.cz.

„Debata bola náročná. Rozhodnutie nebolo jednomyseľné, niekoľko členov vedenia strany hlasovalo proti,“ povedal podpredseda ľudovcov Marián Jurečka pre televíziu Prima.

„Po dnešku je tiež už úplne jasné, že nová koaličná vláda má v Snemovni jasnú väčšinu 111 hlasov a nič nebráni príprave definitívneho podpisu koaličnej zmluvy a následným ústavným krokom prezidenta republiky,“ uviedol šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

Predseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek sa vyjadril: „Sme radi, že sa KDU-ČSL konečne rozhodla a môže vzniknúť vláda. Sociálna demokracia podľahla kategorickému tlaku, ktorý na nej ľudovci vyvíjali, ale my to nekomentujeme,“ domnieva sa Faltýnek.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #česká vláda #ČSSD #ANO #KDU-ČSL #Bohuslav Sobotka #voľby v Česku