Peking zruší pracovné tábory a zmierni politiku jedného dieťaťa

Stály výbor čínskeho parlamentu v utorok schválil zrušenie pracovných táborov na prevýchovu politických väzňov a zmiernil kontroverznú politiku jedného dieťaťa.

26.12.2013 09:31
Čína, Peking Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

V stredu o tom informovala agentúra AFP. Systém „prevýchovy prostredníctvom práce“ zohrával v minulosti dôležitú úlohu pri ochrane verejného poriadku, medzitým však naplnil svoje historické poslanie, konštatovalo podľa správy oficiálnej čínskej agentúry Xinhua vedenie parlamentu. Systém zavedený v roku 1957 umožňoval polícii zatvoriť obvinené osoby do pracovných táborov bez riadneho súdneho procesu až na štyri roky.

Vedenie parlamentu komunistickej Číny zároveň schválilo vládny plán uvoľniť kontroverznú politiku jedného dieťaťa a prispôsobiť ju demografickým trendom. Politiku zaviedla Čína v sedemdesiatych rokoch, aby udržiavala kontrolu nad populáciou, ktorá je najväčšia na svete. Čínski demografi však na základe sčítania ľudu varovali, že počet obyvateľov v produktívnom veku sa začal v roku 2012 znižovať prvýkrát za posledné desaťročia, keď klesol o približne 3,45 milióna na 937 miliónov. Zaznamenaný pokles prispieva k obavám, ako si Čína poradí so starnutím obyvateľstva.

„Zákonodarcovia potvrdili plánovanie rodiny ako kľúčovú stratégiu štátu, zároveň sa však so Štátnou radou zhodli, že politika by sa mala prispôsobiť vzhľadom na trvalo klesajúcu pôrodnosť a meniacu sa demografickú štruktúru,“ informovala agentúra Xinhua.

Čínske páry dnes môžu mať dve deti len ak obaja rodičia pochádzajú z rodiny s jedným potomkom, sú príslušníkmi národnostnej menšiny alebo roľníkmi, ktorých prvým dieťaťom je dievča. Za porušenie predpisov čelili rodičia vysokým finančným sankciám. Zmiernené pravidlá predpokladajú, že páry môžu mať dve detí v prípade, ak ktorýkoľvek z rodičov pochádza z rodiny s jedným potomkom.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #pracovné tábory #politika jedného dieťaťa