Číňania Maovi stále prajú všetko najlepšie

Oficiálne v tom majú čínski komunisti jasno. Mao Ce-tung mal na 70 percent pravdu a na 30 percent sa mýlil. Jeden z najhorších diktátorov svetových dejín sa narodil pred 120 rokmi, 26. decembra 1893. A Čína stále hovorí: Všetko najlepšie, súdruh Mao.

27.12.2013 09:45
Mao Ce-tung, Čína, komunizmus Foto:
Na pekinskom blšom trhu ponúka predavač v antikvariáte knihy aj plagáty venované Mao Ce-tungovi.
debata

Jeho krajania ho napriek desiatkam miliónov mŕtvych nezatracujú. Čínski komunisti síce neusporiadali žiadne okázalé oslavy, ale Maov život si pri jeho mauzóleu včera pripomenul veľký dav ľudí a aj súčasný líder režimu a prezident krajiny Si Ťin-pching.

Otázky a odpovede

Zdá sa, že čínska verejnosť na Maa díva pomerne priaznivo. Bulvárnejšie zameraný denník Global Times, ktorý je však pod kontrolou oficiálneho komunistického vydavateľstva, uskutočnil medzi Číňanmi prieskum. Pýtal sa ich, či to, čo Mao dokázal, prevyšuje jeho chyby. Viac ako 85 percent opýtaných sa pozerá na diktátora, ktorý zomrel v roku 1976, pozitívne. Nesúhlasí s ním len 11,7 percenta.

Možno ešte zaujímavejší pohľad však ponúkajú odpovede na ďalšie otázky. Jednotlivé Maove činy už nie sú až také populárne. Až 80 percent respondentov za jeho najväčšiu chybu pokladá Kultúrnu revolúciu. Boj proti údajným buržoáznom elementom a revizionistom, ktorí sa vraj snažili zaviesť v Číne kapitalizmus, dokonca aj podľa samotnej komunistickej strany znamenal pre krajinu krok vzad.

Veľký krok vpred, ako sa zase nazýva Maova ekonomická politika, tiež už Číňanov veľmi nenadchýna. Šesťdesiat percent opýtaných pokladá za nesprávne, že ich vodca pretláčal zmeny v hospodárstve bez ohľadu na realitu v rokoch 1958 až 1961. Vtedy sa pri budovaní socializmu na nejaké milióny mŕtvych nehľadelo.

Výsledky štátneho prieskumu v krajine vedenej komunistami je určite možné spochybniť. Je však evidentné, že Mao má skutočne stále veľa zástancov. Tvrdí to aj čínska sociologička z organizácie ChageCe Yiyi Luová.

Nejasný odkaz

„Dá sa povedať, že Maovo dedičstvo delí súčasnú spoločnosť. Tí, ktorí ho obviňujú z hladomoru, z katastrofálnej Kultúrnej revolúcie a prenasledovanie miliónov intelektuálov a kádrov, ho vnímajú ako bezohľadného diktátora,“ hovorí pre Pravdu Luová. „Pre Maových fanúšikov a podporovateľov je veľkým patriotom a štátnikom. Národným hrdinom, ktorý zachránil Číňanov pred cudzou nadvládou a priviedol ich na cestu obrodenia.“

Podľa Luovej je to buď, alebo. „Tieto dve skupiny nenájdu spoločnú reč. Nielen preto, že ich pohľady a hodnotenia sú také odlišné. Nezhodnú sa ani na základných faktoch. Maovi stúpenci sú presvedčení, že tvrdenie o miliónoch mŕtvych je veľké klamstvo. Nesúhlasia s tým, že by počas hladomoru zahynul veľký počet ľudí. Maovi odporcovia zase pripomínajú, že pre jeho politiku zomrelo 30 miliónov Číňanov, lebo nemali čo jesť.“

Kritika komunistického diktátora nie je v krajine až taká výnimočná. Bežní Číňania však zďaleka nemajú prístup ku všetkým faktom z Maovho života. "Jeho odkaz sa ťažko hodnotí, lebo mnohé informácie na verejnosť neprenikli, zostávajú dokonca utajené,“ pripomína Luová.

Boj o Maa

Maov tieň tak dopadá aj na dnešnú generáciu čínskych lídrov. Súčasný generálny tajomník komunistickej strany a prezident Si Ťin-pching je synom Si Čung-süna, ktorý patril medzi blízkych Maových spolupracovníkov. Počas Kultúrnej revolúcie skončil vo väzení.

Do Si Ťin-pchinga však časť Maových obdivovateľov kladie nádeje, že oživí jeho odkaz. Sú to neraz práve deti ľudí, ktorí po Maovom boku strávili veľkú časť života.

„Prvý raz som ho videla v roku 1956. Mala som sedemnásť,“ zaspomínala si pre hongkonský denník South China Morning Post Sü Wen-chuej na stretnutie s Maom. „Môj otec ma zobral na Tchien-an-men, aby sme videli ohňostroj. Boli tam všetci lídri. Vzala som si zápisník a pero a požiadalo som vodcu o autogram. Podpísal sa mi a skromne povedal, že nepíše tak dobre. Bol vysoký a pekný. Ešte aj dnes mám ten zápisník a pero,“ vraví Sü.

Jej otec bol generál Sü Chaj-tung, generál a veterán čínsko-japonskej vojny. „Keď sa otec dostal do nemilosti, povedal mi: Nikdy neodporuj vodcovi Maovi,“ povedala Sü pre South China Morning Post. Mao zostáva vzorom aj pre Chu Mu-jing, dcéru Chu Čchiao-mu, ktorá bola osobnou sekretárkou vodcu a marxistickou filozofkou. „Viedol čínsky ľud bez toho, aby mal nejaký príklad. Hľadal odpovede sám v sebe. Strana a jej členovia sa odklonili od pôvodného cieľa boja za rovnosť a prosperitu pre ľudí,“ tvrdí o Maovom odkaze Chu. Kritizuje korupciu a verí, že prezident Si by s tým mohol niečo urobiť.

„Odkedy sa dostal k moci, sľúbil, že zachová socialistický systém. To nám dáva nádej. Musíme však byť trpezliví. Na veľké problémy jeden vodca nestačí,“ uviedla pre South China Morning Post Chu. Maov odkaz je tak do istej miery aj bojom medzi konzervatívcami a skôr reformne naladenými čínskymi lídrami. „Využíva sa na súčasné politické ciele. Maovi stúpenci obviňujú jeho kritikov, že v skutočnosti útočia na stranu,“ vysvetľuje pre Pravdu Luová.

Mao Ce-tung
Narodil sa 26. decembra 1893. Patrí medzi zakladateľov ČĽR, ktorú vyhlásili 1. októbra 1949. Čína sa pod jeho vedením stala v mnohých oblastiach rivalom ZSSR a nakoniec v roku 1972 privítal aj prezidenta USA Richarda Nixona. Jeho politické programy ako Veľký krok vpred či Kultúrna revolúcia viedli k desiatkam miliónov obetí. Zomrel 9. septembra 1976.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #čínski komunisti #Mao Ce-tung