Druhý výbuch vo Volgograde: Atentát na trolejbus neprežilo 14 ľudí

Najmenej 14 mŕtvych a 28 zranených si podľa vyšetrovateľov vyžiadal pondelňajší výbuch bomby v trolejbuse v ruskom meste Volgograd.

30.12.2013 07:10 , aktualizované: 19:25
Rusko, Volgograd, explózia, trolejbus Foto: ,
Samovražedný atentátnik odpálil vo volgogradskom trolejbuse nálož.
debata (91)

Ruské úrady sú presvedčené, že po necelých 24 hodinách od explózie na volgogradskej hlavnej vlakovej stanici išlo o ďalší samovražedný atentát.

„Už teraz možno predbežne povedať, že výbušné zariadenie v trolejbuse odpálil samovražedný atentátnik, muž. Časti jeho tela boli nájdené a odoslané na analýzu DNA, aby sme ho identifikovali,“ povedal agentúre ITAR – TASS hovorca vyšetrovateľov Vladimir Markin.

Výbuch nálože so silou aspoň štyri kilogramy klasickej trhaviny bol podľa hovorcu taký silný, že „z trolejbusu zostala fakticky len kostra a strecha chýba“ a tlaková vlna „vyrazila okná na protiľahlej päťposchodovej budove“.

Výbuch podľa ITAR – TASS zaznel okolo 08.10 moskovského času (05.10 SEČ). Vyšetrovatelia podľa Markina skúmajú miesto činu aj zábery z pouličných kamier a vypočúvajú očitých svedkov, vrátane tých pasažierov z trolejbusu, ktorí útok prežili a sú v stave vypovedať. Miestnych kriminalistov posilňujú experti z moskovského ústredia, ako aj z juhu Ruska a severného Kaukazu.

Na volgogradskej stanici v nedeľu vybuchla podľa vyšetrovateľov nálož so silou najmenej desiatich kilogramov TNT, ktorá zabila 17 ľudí a viac ako štyri desiatky ďalších zranila, päť z nich je v kritickom stave.

Nedeľný útok podľa agentúry Interfax, ktorá sa odvoláva na zdroj z bezpečnostných zložiek, zrejme spáchal niekdajší zdravotník Pavel Pečenkin z Marijskej autonómnej republiky, údajne od minulého roka člen jednej z teroristických skupín pôsobiacich v Dagestane v severnom Kaukaze. S definitívnou identifikáciou atentátnika sa čaká na analýzu DNA.

V oboch prípadoch bola podľa Vladimira Markina nálož prešpikovaná dielmi zvyšujúcimi ničivý účinok, a to „potvrdzuje vyšetrovaciu verziu o spojitosti oboch útokov“. Podľa hovorcu je možné, že teroristi vyrobili obe nálože na jednom mieste. Miesto a čas oboch útokov si vybrali tak, aby spôsobili čo najviac obetí.

Výbuch na volgogradskej železničnej stanici

Ľudia chodia radšej peši

„Mnohí obyvatelia mesta sa podľa očitých svedkov boja používať verejnú dopravu, vystupujú z autobusov a električiek a idú pozdĺž ciest pešo,“ napísal server newsru.com.

Vo volgogradskej mestskej doprave sa podľa televízie Rossija 24 chystajú zaviesť hliadky dobrovoľníkov a ľudia tiež musia počítať s častou policajnou kontrolou osobných dokladov.

„Vedľa miesta výbuchu v okruhu 200 metrov postavili zátarasy. Pracujú tu asi pyrotechnici, je tu veľa sanitiek. Okolo zátarasov je veľa ľudí, ktorí sa snažia zistiť niečo o svojich príbuzných. V meste nastal dopravný kolaps. A ku všetkému k výbuchu došlo pri tržnici. Veľa ľudí sem v predvečer novoročných sviatkov vyrazilo na nákupy. S telefonickým spojením je to tiež bieda,“ povedal Anatolij Fiodorov televíznej stanici RT po explózii v trolejbuse.

O tom, že mobilné spojenie vo volgogradskej štvrti postihnutej útokom „sa prakticky zrútilo“, hovoril svedok menom Sergej v rádiu Vesti 24. Operátori však novinárov uisťujú, že teraz už všetky siete pracujú normálne.

„Je to hrozné. Všetci vyšli z trolejbusov i z električiek a idú pešo. Ráno bývajú trolejbusy preplnené. Veľa ľudí teraz do verejnej dopravy vôbec nenastupuje, idú po svojich,“ povedal agentúre RIA Novosti Sergej Stukalov, ktorý podľa svojich slov žije asi 200 metrov od miesta tragédie. „Už druhý deň trpíme. Chodíme už len pešo,“ citovala agentúra ďalšieho očitého svedka, ktorého meno neuviedla.

Blízko miesta výbuchu pomáhal zaisťovať stopy...
Experti obhliadajú miesta v okolí výbuchu...
+9Výbuch trolejbusu vo Volgograde si vyžiadal...

„Zaznel silný výbuch a potom záblesk, celá cesta zmizla v dyme. Okoloidúci najskôr nepochopili, čo sa stalo. Až potom, keď uvideli obhorené zvyšky trolejbusu a okolo mŕtve telá, sa vydesili hrôzou,“ citovala agentúra ITAR – TASS svedkyňu menom Polina. „Ľudia sú v šoku, je to druhý útok v priebehu dvoch dní a tretí počas posledných mesiacov,“ povedal serveru Life News Arťom Tolkačev, ktorý bol na mieste krátko po explózii.

„Prebudil ma silný výbuch. Počula som, ako sa sype sklo z okien na budove. Pozrela som sa von, bola ešte tma, a videla som vozidlo roztrhnuté po explózii, utekajúcich a kričiacich ľudí. Niektorí boli ranení, veľa z nich podľahlo panike. O pár minút prišla polícia, sanitky, hasiči,“ popisovala Alina Averjasovová televíznej stanici TVN.

„Je zrejmé, že nálož sa nachádzala uprostred trolejbusu, pretože bol úplne zničený. Je tu cítiť zápach zhorených tiel aj strelného prachu,“ uviedol reportér spravodajskej televízie Rossija 24.

Podľa spravodajcu miestnej stanice Vesti – Volgograd Maxima Achmetova bolo výbuch počuť niekoľko kilometrov ďaleko. „Je to strašný obrázok, na snehu je krv. Všetko je ohradené, pracujú tu policajti, záchranári,“ poznamenal.

Experti nabádajú obyvateľov Volgogoradu, aby nepodliehali strachu a panike. „Terorizmus na sviatky je obvyklá taktika bojov. Panika a bezmocnosť sú to, čo teroristi chcú dosiahnuť, a tomu musíme čeliť,“ povedal agentúre RIA Novosti psychiater a kriminalista, riaditeľ Strediska právnej a psychologickej pomoci v extrémnych situáciách Michail Vinogradov.

Miestny gubernátor Sergej Bozeňov podľa agentúry Interfax vyhlásil v meste a v priľahlej oblasti od pondelka do 3. januára smútok za obete útokov.

Foto: SITA/AP, Denis Tyrin
Volgograd, trolejbus, explózia, teroristický útok

Ozbrojenci rozpínajú sily

K zodpovednosti za nedeľňajší ani pondelňajší výbuch sa zatiaľ nikto neprihlásil. Akcie nasledovali niekoľko mesiacov potom, ako čečenský povstalecký vodca Doku Umarov vyzval k novým útokom proti civilným cieľom v Rusku vrátane dejiska hier v Soči.

Doku Umarov vyzval svojich nasledovníkov, aby použili „maximálnu silu“ a zabránili prezidentovi Vladimirovi Putinovi v uskutočnení zimných olympijských hier. Útočiť podľa neho majú na ruské ciele mimo Severného Kaukazu. Umarova považuje Moskva za nepriateľa číslo jeden, odkedy prevzal velenie nad povstalcami, ktorých cieľom je zriadenie islamského štátu na Kaukaze.

Vodca islamistov prevzal zodpovednosť za také činy, ako boli bombové útoky na moskovské metro v roku 2010, kde zomrelo vyše 40 ľudí, či útok na letisku Domodedovo v roku 2011, ktorý neprežilo 37 osôb. Miesta, kde sa teraz nachádzajú športoviská olympiády, v minulosti obývali kaukazské kmene, kým ich ešte v cárskej ére z veľkej časti vyhladili ruské vojská.

Samovražedné bombové útoky, páchané takzvanými čiernymi vdovami, teda manželkami zabitých povstalcov, otriasajú Ruskom po celé roky. Drvivá väčšina z nich sa ale obmedzuje na oblasti severného Kaukazu, ktorá je centrom aktivít povstalcov usilujúcich o vytvorenie islamského štátu.

Ruský prezident Vladimir Putin o bezpečnostnej... Foto: SITA/AP, Mikhail Metzel
Vladimir Putin, Dmitrij Medvedev, Rusko Ruský prezident Vladimir Putin o bezpečnostnej situácii v krajine hovoril nielen s premiérom Dmitrijom Medvedevom.

Prezident Vladimir Putin nariadil riaditeľovi ruskej kontrarozviedky (FSB) Alexandrovi Bortnikovovi urýchlene odletieť do Volgogradu. O posilnenie bezpečnosti a pomoci obetiam rokoval aj s ministrom vnútra Vladimírom Kolokolcevom a s premiérom Dmitrijom Medvedevom. Útoky podniknuté v predvečer najdôležitejšieho ruského sviatku, Nového roka, predstavujú „poriadnu facku pre Putina“ a budúce hry po sérii výbuchov „prišli o niekoľko tisíc divákov, ktorí neprídu do Soči“, povedal AFP Alexej Malašenko zo strediska Carnegie. Otázka podľa neho znie, či prezident v novoročnom prejave ohlási štátny smútok.

Malašenko sa domnieva, že atentáty vo Volgograde má na svedomí „organizovaná skupina, ktorá udrela v mieste, kde to nikto nečakal“. Úrady všetku pozornosť sústredili na Soči, a to podľa Felgenhauera mohlo viesť teroristov k tomu, že udreli vo Volgograde.

Minister pre mimoriadne udalosti Vladimir Pučkov prisľúbil pozostalým pomoc: každej rodine milión rubľov, zranení dostanú od 200 000 do 400 000 rubľov. Ministerstvo tiež vyšle zvláštne lietadlo, ktoré má prepraviť zranených do Moskvy.

„Volgograd, ktorý je symbolom ruského utrpenia a víťazstva v druhej svetovej vojne, si vodcovia teroristov vybrali práve pre to, aké postavenie má v mysliach ľudí,“ usúdil Dmitrij Trenin z moskovského strediska Carnegie. Experti tiež sledujú, ako sa povstanie na severnom Kaukaze od čias prvej čečenskej vojny (1994–1996) postupne islamizovalo a prekročilo hranice regiónu. Severokaukazskí povstalci sú prítomní aj vo „svätej vojne“ v Sýrii. Ak sa ostrieľaní bojovníci vrátia, môžu predstavovať vážnu hrozbu.

„Nevieme, kde a kedy sa opäť ozvú výbuchy, ale nikto nepochybuje, že sa tak stane ešte raz,“ predpovedal Alexej Malašenko. Olympiáda môže pre islamistov v Rusku predstavovať príležitosť predviesť svoju silu a bojaschopnosť pred svojimi sponzormi, ktorí ich financujú. „Pre nich je najdôležitejšie, aby útoky spôsobili čo najviac mŕtvych a spôsobili tak pocit strachu a paniky,“ poznamenal Konovalov.

Polícia zadržala niekoľko ľudí, ktorí sa... Foto: SITA/AP, Denis Tyrin
Volgograd, trolejbus, explózia, teroristický útok Polícia zadržala niekoľko ľudí, ktorí sa zhromaždili na nepovolenej akcii v centre Volgogradu po útoku na tamojší trolejbus.

Olympiáda vraj bude bezpečná

Oba výbuchy oživili v Rusku obavy z terorizmu pred zimnými olympijskými hrami, ktoré sa vo februári majú konať v Soči. Volgograd leží asi 650 kilometrov severovýchodne od miesta olympiády. „Je jasné, že atentáty sú späté s olympiádou v Soči,“ povedal agentúre AFP šéf moskovského Centra strategických štúdií Alexander Konovalov; zimné hry sa v letovisku na brehoch Čierneho mora uskutočnia od 7. do 23. februára. „Táto séria explózií má vytvoriť ovzdušie teroru pred olympiádou,“ prízvukuje aj analytik Pavel Felgenhauer.

Úrady už od 7. januára obmedzia prístup do Soči. Okolo dejiska zimnej olympiády vytvoria bezpečnostný kordón a ozbrojené sily budú kontrolovať všetku dopravu smerujúcu do mesta. V Soči bude na bezpečnosť hier dohliadať okolo 40 000 policajtov. Vjazd do mesta má byť pre motoristov, ktorí nie sú miestni, zakázaný od 7. januára, teda mesiac pred otvorením hier.

Šéf ruského olympijského výboru Alexander Žukov vyhlásil, že Rusko podnikne „všetko nevyhnutné“, aby zaistilo bezpečnosť hier, ktoré predstavujú najdôležitejšiu udalosť v krajine od rozpadu ZSSR pred viac ako 20 rokmi. Žukov však nepredpokladá dodatočné bezpečnostné opatrenia.

Medzinárodný olympijský výbor ale nepochybuje, že ruské úrady zaistia bezpečnosť hier, do ktorých spustenia zostáva menej ako šesť týždňov. „Na olympiáde za bezpečnosť zodpovedajú miestne úrady a nemáme žiadne pochybnosti, že ruské úrady sa s touto úlohou popasujú,“ povedala hovorkyňa výboru podľa agentúry Reuters.

Svet útoky odsúdil

USA, Čína, Izrael, Ukrajina, Francúzsko a ďalšie štáty odsúdili teroristické útoky, ktoré postihli ruský Volgograd a vyjadrili sústrasť obetiam a pozostalým. Česká diplomacia označila útoky proti civilistom za barbarstvo.

„Tieto útoky proti civilnému obyvateľstvu znovu ukazujú dôležitosť boja proti terorizmu,“ hovorí sa vo vyhlásení českého ministerstva zahraničia. To teroristické útoky vo Volgograde odsúdilo ako „barbarské činy“ a vyjadrilo sústrasť a solidaritu rodinám a príbuzným ich obetí. K

„Rozhodne odsudzujeme útok vo Volgograde. Cítime smútok za obeťami a súcitíme s ich rodinami,“ uviedla v mene Bieleho domu podľa agentúry ITAR – TASS hovorkyňa rady národnej bezpečnosti Laura Lucasová – Magnusonová.

Ako „obzvlášť darebácky a barbarský“ odsúdila atentát vo verejnej doprave francúzska diplomacia. Sústrastný telegram do Moskvy zaslal napríklad predseda ČĽR Si Ťin – pching, nemecká kancelárka Angela Merkelová či ukrajinský prezident Viktor Janukovyč.

91 debata chyba
Viac na túto tému: #výbuch #teroristický útok #Volgograd