Pápež František vyzval k tolerancii a rešpektu medzi ľuďmi

Pápež František v novoročnej bohoslužbe venovanej svetovému mieru vyzval k tolerancii a rešpektu medzi ľuďmi.

01.01.2014 15:50
pápež Foto: ,
Pápež František v Bazilike sv. Petra vo Vatikáne.
debata (8)

Modlil sa tiež za to, aby odvaha k dialógu a zmiereniu zvíťazila nad pokušeniami odplaty, arogancie a korupcie, informovala agentúra AP.

Pápež pri prejave z okna nad Námestím sv. Petra vyzval ľudí k prijímaniu vzájomných rozdielov. Aj nepriatelia potom podľa neho majú uznať, že všetci ľudia sú si bratmi.

„Všetci sme deťmi jedného otca na nebesiach, patríme k tej istej ľudskej rodine a zdieľame spoločný osud,“ vyhlásil František. „To každému ukladá zodpovednosť za úsilie o to, aby sa svet stal obcou bratov, ktorí rešpektujú jeden druhého, prijímajú jeden druhého vo svojej rozmanitosti a starajú sa jeden o druhého,“ vyhlásil pápež.

V jednej chvíli František odložil papier s textom svojho posolstva a kritizoval násilie vo svete. „Je čas to zastaviť,“ vyzval.

Tomuto problému sa hlava rímskokatolíckej cirkvi venovala aj v predchádzajúcej homílii v bazilike. „Musíme sa pozerať na násilie a nespravodlivosť v mnohých častiach sveta, čo nás nemôže nechať ľahostajnými,“ povedal František. „Je potrebné, aby sa všetci zaviazali k budovaniu spoločnosti, ktorá bude naozaj spravodlivejšia a zjednotená,“ dodal.

S myšlienkou na ľudí sužovaných vojnami a násilím sa pápež František podľa AP pomodlil, aby „odvaha k dialógu a zmiereniu zvíťazila nad pokušením odplaty, arogancia a korupcia“.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež #Vatikán #pápež František #Nový rok #bohozlužba