Palestínskeho veľvyslanca zabil v Prahe výbuch trezoru

V byte palestínskeho veľvyslanca v Prahe došlo na Nový rok predpoludním k výbuchu. Diplomat po prevoze do nemocnice zraneniam podľahol. Podľa polície vybuchlo nástražné zariadenie trezoru, keď s ním diplomat neodborne manipuloval.

01.01.2014 16:15 , aktualizované: 21:11
debata (44)

Veľvyslanca Džamála Muhammada Džamála previezli do Ústrednej vojenskej nemocnice v pražských Střešoviciacch, jeho zranenia boli vážne.

„Šlo o poranenie hlavy a dutiny hrudnej po detonačnom výbuchu,“ povedal v Českej televízii chirurg nemocnice Daniel Langer. „Zranenia boli nezlúčiteľné so životom,“ dodal.

Na trezore mohol vybuchnúť zabezpečovací systém, ktorý bol jeho súčasťou. Trezor bol ale pri výbuchu silne poškodený, polícia preto pokračuje vo vyšetrovaní. Podľa hovorkyne pražskej polície Andrey Zoulovej nešlo o teroristický čin. To povedal aj policajný prezident Martin Červíček.

Agentúra AP citovala palestínskeho ministra zahraničia Rijada Málikího, podľa ktorého explodoval trezor, ktorý najmenej dve desiatky rokov nikto neotvoril. Nachádzal sa vraj roky v starom palestínskom veľvyslanectve v Prahe a potom bol premiestnený do nových objektov, ktoré má ambasáda využívať.

„Trezor stál nepovšimnutý v starom veľvyslanectve. Nikto sa ho nedotkol dvadsať, dvadsaťpäť rokov,“ vyhlásil Málikí. Podľa jeho slov až terajší veľvyslanec sa rozhodol, že trezor otvorí. „Keď tak urobil, niečo sa vo vnútri (sejfu) stalo a vybuchlo to,“ citovala ministra AP. Zároveň poznamenala, že nie je jasné, ako mohol Málikí vedieť, že trezoru sa vyše dvadsať rokov nikto nedotkol, ani to, prečo by sejf mal obsahovať výbušninu.

Polícia podľa Zoulovej aj naďalej pracuje s niekoľkými verziami. Hovorkyňa dodala, že manželka aj syn veľvyslanca sú v poriadku. Ženu po výbuchu kvôli šoku previezli do motolskej nemocnice, už ju však prepustili.

Polícia potom prehľadávala aj ostatné objekty budúcej palestínskej ambasády, ale žiadny ďalší rizikový predmet nenašla. Kontrolovala dva podozrivé predmety, okrem iného ďalší trezor, nebezpečné ale neboli. Mala by sa preto čoskoro skončiť evakuácia ľudí z najbližšieho okolia miesta nešťastia.

Byt veľvyslanca je v novostavbe, ktorá vraj ešte ani nebola skolaudovaná. Posledné tri až štyri dni prebiehalo sťahovanie zo súčasnej budovy veľvyslanectva, uviedol v ČT hovorca palestínskej ambasády Nabíl Fahil. Ambasadorova rodina podľa neho v novom byte strávila dve noci. Podľa spravodajcu ČTK výbuch dom zvonku nijako nepoznamenal.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Praha #výbuch #zranený #palestínsky veľvyslanec