Déjà vu? Sobotku straší Nečasov osud

Bude mať k dispozícii 111 poslancov. Jeho predchodca ich však mal až 118 a nestačilo to. Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka pred októbrovými voľbami veril, že vytvorí vládu sám, iba s niečou tichou podporou. V nedeľu podpísal koaličnú zmluvu s ANO a KDU-ČSL.

08.01.2014 08:18
Bohuslav Sobotka Foto: ,
Bohuslav Sobotka (uprostred).
debata

Viditeľná podobnosť

Podľa Dariusza Kalana z Poľského inštitútu pre medzinárodné vzťahy je to tak trochu déjà vu. "Pesimistický scenár naznačuje podobnosť s Nečasovou dobou. Jedna väčšia strana. Jedna menšia, zodpovedná. A jeden politicko-obchodno-mediálne orientovaný projekt,“ tak opísal novú koalíciu pre Pravdu expert na českú politiku. "Kvality lídra najväčšej strany spochybňujú aj jeho vlastní ľudia,“ pripomína Kalan.

V spojení ČSSD, KDU-ČSL a ANO tak expert vidí podobnosť so zostavou ODS, TOP 09 a Veci verejné, ktorú k neslávnemu koncu doviedol premiér a líder občianskych demokratov Petr Nečas. Ten pritom začínal so 118 hlasmi v Poslaneckej snemovni. Veľmi rýchlo sa mu však táto väčšina začala scvrkávať najmä zásluhou Vecí verejných a ich neformálneho šéfa Víta Bártu.

Sobotku teraz môže mátať najmä ANO miliardára Andreja Babiša. Seán Hanley z University College v Londýne si tiež myslí, že sa vláda pod vedením šéfa sociálnych demokratov môže podobať na Nečasovu koalíciu.

Pohodlná väčšina?

"Momentálne to vyzerá na pohodlnú väčšinu. Takmer určite sa však zmení. Je pravdepodobné, že ANO bude pomerne nestabilné, keďže je to nová strana. V tomto zmysle môže dôjsť k tomu, že to bude pripomínať Nečasovu vládu. Hoci poslanecký klub ANO sa asi nerozpadne tak dramaticky, ako to bolo v prípade Vecí verejných,“ povedal pre Pravdu Hanley, ktorý sa zaoberá českou politikou.

Odborník si myslí, že koalícia neprežije štyri roky, istý čas však môže fungovať relatívne dobre. "Vláda bude mať výhodu v tom, že proti nej nebude stáť zjednotená opozícia. Kabinet však môžu podkopať i iné problémy. Rozdiely, ktoré sa prejavujú aj v sociálnej demokracii, zásahy prezidenta Miloša Zemana a veľké riziko škandálov s konfliktom záujmov, ktoré s týkajú ANO, Babiša a jeho Agrofertu,“ tvrdí Hanley.

Kalan tiež dodáva, že aj udržanie politickej zhody môže byť pre koalíciu veľkou výzvou. "Možno ešte väčšou ako v prípade ODS, topky a VV. Rozdiel medzi ekonomickým programom terajších partnerov je výraznejší ako predtým. Najmä čo sa týka sociálnej demokracie a ANO. Tie majú v skutočnosti dosť odlišné hospodárske ciele. Ak sa ekonomická situácia bude zhoršovať, môže to byť základ pre koaličné nezhody,“ uviedol Kalan.

Problémy s ministrami

Ešte nie je jasné, kedy prezident Zeman vymenuje Sobotku za premiéra. Šéf ČSSD včera odložil schôdzku s hlavou štátu. České médiá informoval, že je veľmi prechladnutý a mal zvýšenú teplotu. Sobotka sa pravdepodobne stretne so Zemanom v piatok. Prinesie mu aj zoznam ministrov.

Prezident už včera absolvoval stretnutie s predsedom Senátu Milanom Štěchom a šéfom Poslaneckej snemovne Janom Hamáčkom. Obaja politici potvrdili, že Zeman bude mať s niektorými ministrami problém. Týka sa to údajne kandidátov všetkých strán. No vraj ide o bežnú vec.

"Verím, že v konečnej fáze to nebude prekážka pri vymenovaní vlády,“ citoval server novinky.cz Stěcha. "Boli to diskusie o to, či je daný človek skutočne profesionál, dostatočne schopný, či by sa tam nehodil nejaký iný typ. Na to môžu byť rôzne pohľady,“ vyhlásil Štěch po schôdzke so Zemanom.

Sobotka odmieta, aby prezident zasahoval do výberu ministrov. Na druhej strane však už skôr uviedol, že ak by si hlava štátu niekoho nepriala, rezort by mohol dočasne viesť sám.

Kde sú ženy z ČSSD?

Sociálna demokracia bude mať v novej vláde osem členov. Podpredsedníčka ČSSD Alena Gajdůšková však vlastnej strane vyčíta, že do kabinetu nenominovala žiadnu ženu. Politička to uviedla pre denník Právo. ČSSD pritom presadzuje rôzne kvóty pre ženy a rovnaké príležitosti pre obe pohlavia. Šéf sociálnej demokracie Bohuslav Sobotka však výber ministrov odôvodnil práve tým, že na miesta v kabinete nemal vhodné ženské kandidátky. Vraj sa to však môže počas volebného obdobia zmeniť. ANO nominovala do vlády zo šiestich členov dve ženy. Ľudovcov budú zastupovať traja muži.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #česká vláda #ČSSD #Bohuslav Sobotka