Dostal Kim Čong–un na narodeniny to, čo chcel?

Všetko najlepšie k narodeninám. Basketbalová celebrita Dennis Rodman sa zahrala na Marilyn Monroe, ktorá zaspievala k 45. narodeninám amerického prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho.

09.01.2014 10:00
debata (2)

Rodman však takto gratuloval severokórejskému diktátorovi Kim Čong-unovi. Ten v stredu pravdepodobne oslavoval 31. narodeniny. Nie je však isté, aký je starý, lebo propaganda KĽDR nezverejňuje detaily o živote svojich vodcov.

Rodman však povedal pre televíziu CNN, že vládca Severnej Kórey má naozaj 31 rokov. Nazýva Kima svojím priateľom a spolu s ďalšími basketbalistami pre neho aj odohral zápas s výberom Severnej Kórey. Prvý polčas boli tímy proti sebe, v druhom sa mužstvá pomiešali.

Dynastia Kimovcov

Dynastia Kimovcov vládne KĽDR od roku 1948. Najprv to bol Kim Ir-sen, od roku 1994 jeho syn Kim Čong-il a v decembri 2011 prebral po smrti otca žezlo Kim Čong-un. Hoci sa sprvu zdalo, že prechod moci sa uskutočnil pomerne hladko, diktatúra má podľa všetkého svoje problémy. Len nedávno dal Kim III. popraviť manžela svojej tety generála Čang Song-tcheka. Ten sa vraj na seba snažil stiahnuť viac moci, ako boli ochotní ostatní lídri režimu akceptovať. Teraz sa zase vyrojili špekulácie o Čangovej manželke Kim Kjong-hi, ktorá údajne mala spáchať samovraždu, ale možno je len ťažko chorá.

Len veľmi ťažko sa dá odhadnúť, nakoľko robí Kim Čong-un vlastné rozhodnutia. "Je to veštenie z čajových lístkov,“ hovorí o posledných udalostiach v Pchjongjangu Keith Howard z Centra pre kórejské štúdie na Londýnskej univerzite. "Dialo sa to, čo bolo zámerom Kim Čong-una, alebo ho do toho dotlačili. Musí sa zase prispôsobovať politike, ktorá do popredia stavia armádu? Kim Čong-un len ťažko môže byť spokojný s tým, ako sa veci vyvíjajú. Ako narodeninový darček by si mohol priať posunúť čas o niekoľko mesiacov späť. Vtedy sa zdalo, že vzťahy s Čínou sú hladké a vyzeralo to tak, že armáda sa dá zvládnuť,“ pripomína Howard.

Darček k narodeninám

Aj podľa Jamesa Hoara, bývalého britského chargé d'affaires v KĽDR, Kimova narodeninová nálada závisí od toho, či má veci pod kontrolou. "Stále zostáva záhadou. Riadi veci, alebo ho riadia iní?“ uvažuje Hoare. "Ak to má pod kontrolou, myslím si, že na narodeniny nechce, aby mu niekto hovoril, čo má robiť. Keď je skutočným vodcom, prípad Čang Song-tcheka ukazuje, čo sa stane tým, čo sa o to pokúsia. Na narodeniny by si Kim Čong-un želal viac peňazí, aby mohol modernizovať zábavné parky, budovať lyžiarske strediská a vyvíjať rakety. Zdá sa, že ho to baví,“ povedal pre Pravdu Hoare.

Čo by ešte Kima III. potešilo na narodeniny. "Okrem toho, že by mohol chcieť poníka, mohol by ho veľmi zaujímať gratulačný telefonát od amerického prezidenta Baracka Obamu. Samozrejme, nie taký, v ktorom ho šéf Bieleho domu bude žiadať o zničenie jadrových zbraní. Dennis Rodman je peknou americkou náhradou, ale predsa to len nie je prezident,“ zamyslela sa pre Pravdu s trochou irónie nad Kimovými narodeninovými túžbami Virginia Grzelczyková, odborníčka na KĽDR z Astonovskej univerzity.

A Jennifer Lindová z Darthmout College k tomu pre Pravdu dodáva, že Kim Čong-un chce možno len viac času. "Má paláce, toľko koňaku, koľko vládze vypiť, a vďaka Rodmanovi aj vlastný basketbalový tím. Čo by mohol žiadať? Ďalší rok, v ktorom sa mu podarí odvrátiť osud diktátorov, že neskončí pred popravnou čatou či na šibenici. Je už treťou generáciou Kimovcov, ktorej sa darí tomu vyhnúť. Používa silné nástroje autoritatívnej kontroly. Ale aj tie niekedy zlyhajú,“ pripomína expertka na Severnú Kóreu.

Basketbalová demokracia

Kimove narodeniny však ozvláštnil spomenutý Rodman a jeho tím. Pre bývalú hviezdu NBA je to už štvrtá návšteva KĽDR. Vraví, že je to súčasť basketbalovej diplomacie, okrem spievania diktátorovi však Rodman toho ešte veľa neukázal. Dokonca v rozhovore pre CNN podráždene reagoval na zmienku o prípade Kennetha Baea. Tohto Američana vlani odsúdili na 15 rokov. KĽDR tvrdí, že sa snažil zvrhnúť režim. Rodman vo svojom vyhlásení naznačil, že Bae sedí za mrežami oprávnene, za čo si vyslúžil tvrdú kritiku rodiny uväzneného, ale aj politikov.

Niektorí experti však naznačujú, že Rodman aspoň otvára Severnú Kóreu svetu, čo je lepšie ako izolácia. "Rodman nie je niekto, koho by ste si vybrali za diplomata. Je to však jediné želiezko, ktoré máme teraz v hre,“ povedal pre denník New York Times Charles Armstrong, odborník na KĽDR z Kolumbijskej univerzity.

"Rodmanova návšteva nemá žiadny vplyv na politické, diplomatické a rodinné záležitosti v Severnej Kórei,“ tvrdí však Howard. "Okrem priateľského zápasu tým nedosiahol nič.“

Rodman sa ospravedlnil

Basketbalista Dennis Rodman sa ospravedlnil za výroky o krajanovi Kennethovi Baeovi, ktorý je väznený v Severnej Kórei. Televíznej stanici CNN povedal, že veľa pil.

Rodman v utorkovom rozhovore pre túto stanicu naznačoval, že Bae je väznený oprávnene, čím vyvolal rozhorčenie Baeových príbuzných a amerických predstaviteľov. „Chcem sa ospravedlniť. Beriem na seba plnú zodpovednosť,“ citovala vo štvrtok CNN Rodmana. Svoje slová vysvetlil tým, že ho čakal veľmi náročný deň, a že z tohto dôvodu pil.

Bae v KĽDR zadržali v roku 2012 a neskôr odsúdili na 15 rokov nútených prác za podnecovanie k prevratu. Má zdravotné problémy a bol prevezený do nemocnice. Americká vláda i jeho rodina neprestajne žiadajú o jeho prepustenie. Očakávalo sa, že Rodman by mohol za Baeho lobovať. Namiesto toho ale naznačil, že je vo väzení zrejme oprávnene.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Kim Čong-un #Dennis Rodman