Šaronovi vraj zostávajú posledné hodiny života

Zdravotný stav bývalého izraelského premiéra Ariela Šarona sa v posledných niekoľkých hodinách dramaticky zhoršil. Lekári už údajne oznámili Šaronovým synov Gilada a Omriho, že ich otec je blízko smrti a zostáva mu posledných pár hodín života, uviedol izraelský spravodajský server Ynet s odvolaním sa na zdroje blízke rodine.

09.01.2014 17:28
Ariel Šaron Foto:
Ariel Šaron.
debata (14)

Bývalý predseda vlády leží už osem rokov v kóme po ťažkom záchvate mŕtvice, v posledných dňoch mu začali zlyhávať životne dôležité orgány.

Šaronova rodina je neustále po jeho boku pri nemocničnom lôžku. „Ide o Arikove posledné hodiny,“ povedal nemenovaný rodinný zdroj. Jeho synovia vraj už vedia, že sa blíži koniec. Ako uviedol pred pár dňami ošetrujúci lekár Zeev Rotstein, srdce pacienta sa síce podarilo stabilizovať, avšak, začali mu postupne zlyhávať ďalšie orgány, napríklad obličky a trpia tiež rozsiahlou infekciou. Vtedy ešte Rotstein tvrdil, že Šaron „bojuje o svoj ​​život ako lev“.

Židovský štát už začal pripravovať pohreb. Šaron v minulosti uviedol, že by bol rád pochovaný na rodinnej farme v Negevskej púšti vedľa svojej manželky Lily a nie na Herzlovom vrchu, uviedol denník The Jerusalem Post. Na tomto kopci v západnej časti Jeruzalema sa nachádza národný cintorín, ktorý je miestom posledného odpočinku izraelských premiérov, prezidentov a iných významných židovských vodcov.

Ariel Šaron v pozícii premiéra na archívnej... Foto: SITA/AP, Oded Balilty
Ariel Šaron Ariel Šaron v pozícii premiéra na archívnej fotografii z mája 2004.

Na príprave pohrebu sa bude podieľať úrad premiéra spoločne s Šaronovými synmi. Podľa židovských tradícií má byť zosnulý pochovaný najlepšie ešte v ten deň, kedy dôjde k úmrtiu, teda maximálne do 24 hodín. Ako oznámil premiérov hovorca Mark Negev, tento zvyk bude najskôr porušený vzhľadom na to, že štátny pohreb si žiada dôkladnejšie organizáciu.

Ariel Šaron patrí ku generácii zakladateľov židovského štátu z roku 1948, dianie na Blízkom východe potom dlhé desaťročia ovplyvňoval z vysokých politických alebo vojenských funkcií. Bol známy ako pilier izraelskej pravice, ktorý ale dokázal svoje postoje a názory radikálne meniť.

Naposledy sa tak stalo v lete 2005, kedy presadil jednostranné stiahnutie izraelských vojakov a odchod osadníkov z palestínskeho pásma Gazy. Na jeseň toho istého roku sa Šaron rozišiel s pravicovým blokom Likud a založil centristickú stranu Vpred v nádeji na pokrok v rokovaniach s Palestínčanmi. V januári 2006 ho ale postihla vážna mozgová príhoda. Odvtedy je udržiavaný pri živote za pomoci prístrojov.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Ariel Šaron