Odborníčka: Zeman môže podkopávať vládu hneď od začiatku

Líder ČSSD Bohuslav Sobotka v piatok predloží prezidentovi Milošovi Zemanovi predstavu o svojej vláde. Nepredpokladá sa však, že hlava štátu hneď vymenuje šéfa sociálnych demokratov za premiéra. Politická neistota v Česku tak pokračuje.

10.01.2014 10:15
debata

„Šanca na to, že nejaká koaličná vláda vydrží celé volebné obdobie, sa za ostatných 12 mesiacov znížila. V strednodobom horizonte to vytvára ešte väčší priestor pre možnú nestabilitu,“ opísala pre Pravdu situáciu na českej politickej scéne Katya Kocourek, odborníčka na strednú Európu z Economist Intelligence Unit v Londýne.

Nová česká koalícia má v 200-člennej snemovni 111 kresiel. Ako by ste odhadli jej šance na prežitie? Čo môže byť jej najväčším problémom?
V krátkodobom horizonte vyzerá politická stabilita koalície dobre. V strednodobom jej však hrozí vysoké riziko.

Prečo?
Neistota po prvé vyplýva z úlohy, ktorú si privlastnil český prezident Miloš Zeman. Môže odkladať potvrdenie novej vlády a tak ju potenciálne podkopávať od začiatku. Pri pohľade dopredu je hlavným zdrojom neistoty ANO. Do veľkej miery ju tvoria nezávislé osobnosti a môže sa štiepiť. To by mohlo prispieť aj k destabilizácii vlády, keď sa dostane k moci.

Aká je úloha lídra ANO Andreja Babiša?
Pre to, aby ANO prežila jednotná, je úloha jej vodcu kľúčová. On bude hrať rolu základného piliera. V najbližších 12 až 18 mesiacoch to bude práve Babiš, ktorého bude potrebné sledovať na politickej scéne. Povolebné prostredie otestuje ANO, čo sa týka schopnosti vytvoriť voličskú základňu a zapustiť regionálne korene, najmä mimo Prahy. Ak si však odmyslíme to, tak na druhej strane sa koaličné ČSSD a KDU-ČSL poznajú dobre. Už aj krátko spolupracovali (v rokoch 2002 až 2006, poz. red.) v koalícii, ktorú viedla sociálna demokracia. To zvyšuje šance, že nová vláda prežije.

Má nová česká koalícia nejakú šancu zmeniť krajinu, či už v dobrom, alebo v zlom?
Situácia zostáva premenlivá a nestabilná už od júna minulého roku, keď padla predchádzajúca stredo-pravicová koalícia. Technokratická vláda Jiřího Rusnoka je pri moci dlhšie, ako sa očakávalo, a prezident to podporuje. Vytvára to budúci precedens existencie krátko trvajúcich koaličných vlád, ktoré budú nahradené technokratickými kabinetmi. Šanca na to, že nejaká koaličná vláda vydrží celé volebné obdobie, sa za ostatných 12 mesiacov znížila. V strednodobom horizonte to vytvára ešte väčší priestor pre možnú nestabilitu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #česká vláda #Miloš Zeman #ČSSD #Bohuslav Sobotka